ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

10 ARALIK 2024, SALI   

3

DANIŞMA KURULU TOPLANTISINDA `REFERANS BELGESİ` VE `ODA MECLİSİ` DEĞERLENDİRİLDİ

    Yayına Giriş Tarihi: 28.05.2013   Güncellenme Zamanı: 28.05.2013 16:18:03  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 28.05.2013 15:03:46

Odamız 43. Dönem 3. Danışma Kurulu Toplantısı, “Oda Meclisi Yönetmelik Taslağı” ve “Referans Belgesi Yönetmelik Taslağı” gündem maddeleriyle gerçekleştirildi.

 

Danışma Kurulu Toplantısında Referans Belgesi ve Oda Meclisi değerlendirildi

Odamız 43. Dönem 3. Danışma Kurulu Toplantısı, "Oda Meclisi Yönetmelik Taslağı" ve "Referans Belgesi Yönetmelik Taslağı" gündem maddeleriyle gerçekleştirildi.

İMO Teoman Öztürk Konferans Salonunda, 25 Mayıs 2013 Cumartesi günü düzenlenen toplantıya Danışma Kurulu Üyesi 88 kişi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç yaptı. Yüzgeç, önemli kararlar almak üzere bir araya geldiklerini belirtti. Toplantıyı örgütsel gücü daha da geliştirmek için düzenlediklerini kaydeden Yüzgeç, hep birlikte karar alabilecekleri ve uygulayabilecekleri bir platform oluşturma çabası içinde olduklarını vurguladı. Yüzgeç, Danışma Kurulu Üyelerine zaman ayırıp toplantıya katıldıkları için teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından "Referans Belgesi Yönetmelik Taslağı" gündem maddesi üzerine görüş bildirildi. Bu gündem maddesi üzerine Hakkı Nadir Çelebi, Selim Harbiyeli, Ahmet Göksoy, Alifer Atasever, Cem Oğuz, Abdullah Bakır, Cemal Gökçe, Selim Tulumtaş, Necati Atıcı, Veysel Özkan, Ali Açan, Turan Kapan, Ayhan Emekli, Tahsin Asan, Hikmet Cesur, Bülent Erkul, Serdar Harp ve Taner Yüzgeç söz aldı.

Üyeler, mesleki alanda yaşanan gelişmeler ve mühendislik eğitiminde son yıllarda meydana gelen nitelik kaybı nedeniyle Referans Belgesinin ihtiyaç haline geldiğini belirtiler. Odanın kamusal sorumluluğu gereği mesleki alanda oluşan bu ihtiyacı karşılama görevinin bulunduğunu kaydeden üyeler; Referans Belgesi ile üyelerin ihtiyaç duyacağı eğitimlerin düzenlenebileceğine ve uygulamada yaşanması muhtemel aksaklıkların önüne geçilebileceğine dikkat çektiler.

Son iki yılda inşaat mühendisliği eğitimi veren fakülte sayının 74`den 116`ya yükseldiğini ve bazı fakültelerde verilen eğitimin mesleği icra etmede yetersiz kaldığını vurgulayan danışma kurulu üyeleri, herhangi bir zorunluluk olmadan talebe bağlı alınabilecek olan bu belgenin genç meslektaşlar için fayda sağlayacağını dile getirdiler. 

"Referans Belgesi" nedir?

Odamız, son yıllarda meydana gelen doğal afetler nedeniyle ihtiyaç haline gelen belgelendirme sistemini değerlendirmek ve alternatif oluşturmak amacıyla Referans Belgesi`ni gündeme getirdi.

İMO Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ve Danışma Kurulu Üyelerinin görüşüne sunulan Referans Belgesi Yönetmelik Taslağı; "bilgi ve deneyim sahibi meslek mensuplarını objektif kriterlere göre tespit edebilmek, meslektaşların rekabet gücünü arttırmak, meslektaşları mesleki donanımlarını arttırması konusunda teşvik etmek ve olanak sağlamak, verilen hizmetin niteliğini artırmak, uzmanlık ve iştigal konularına göre veri tabanı hazırlamak, toplumun, kurumların ihtiyaç duyduğu güvenilir referans kaynağı oluşturmak" amacını taşıyor.

Bu Belge ayrıca herhangi bir unvan verme amacı taşımıyor, mesleki kısıtlılık getirmiyor ve tamamen üyelerin istek ve talebi çerçevesinde, gönüllülük temelinde Odanın üyelerine referans olmasına olanak sağlıyor.

Referans Belgesinin uzmanlık alanlarına göre verilmesi, belli bir periyot için geçerli olması ve üç ayrı düzeyde düzenlenmesi planlanıyor.

İkinci oturumda Oda Meclisi Yönetmelik Taslağı değerlendirildi

Danışma Kurulunun ikinci oturumunda ise üyeler "Oda Meclisi Yönetmelik Taslağı" üzerine görüş bildirdiler. Taslak üzerine Ali Osman Kara, Cemal Gökçe, Ahmet Göksoy, Fikret Kemal Yıldırım, Turan Kayan, Abdullah Bakır, Ali Açan, Murat Gökdemir, Hilmi Yüncü, Veysel Özkan, Serdar Harp ve Taner Yüzgeç söz aldı.

Oturumda Odaların demokratik işleyişine ilişkin Oda Meclisi Yönetmeliği Taslağı çerçevesinde değerlendirmeler yapıldı.

"Oda Meclisi" nedir?

Oda Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ve Danışma Kurulu Üyelerince değerlendirilen Oda Meclisi Yönetmelik Taslağı, "merkezi bütünlüğü koruyarak, katılımcı, paylaşımcı, bütünleştirici ve demokratik bir karar alma mekanizmasını oluşturmak" amacıyla hazırlandı.  

Oda meclisi ile İMO Genel Kurulu ve İMO Yönetim Kurulu arasında bir meclis oluşturulması hedefleniyor. Böylelikle katılımın sağlanması, paylaşımcılığın ve demokrasinin gelişmesi öngörülüyor. 


Okunma Sayısı: 546

Tüm e-Bülten Haberleri »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr