ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

20 OCAK 2025, PAZARTESİ   

5

ULUSAL YAPI MEKANİĞİ LABORATUVARLARI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

    Yayına Giriş Tarihi: 22.10.2024 00:00   Güncellenme Zamanı: 22.10.2024 10:44:32  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 22.10.2024 10:53:28

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen ve Düzce Üniversitesinde gerçekleştirilen Ulusal Yapı Mekaniği Laboratuvarları Çalıştayı tamamlandı.

Ulusal Yapı Mekaniği Laboratuvarları Çalıştayı Gerçekleştirildi

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen ve Düzce Üniversitesinde gerçekleştirilen Ulusal Yapı Mekaniği Laboratuvarları Çalıştayı tamamlandı.

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna`nın da konuşma yaptığı açılışın ardından Prof. Dr. Uğur Ersoy Özel Oturumunda, Prof. Dr. Sinan Altın`ın oturum başkanlığında çağrılı konuşmacılar Prof. Dr. Tuğrul Tankut ve Prof. Dr. Faruk Karadoğan`ın sunumlarını yaptı. Prof. Dr. Uğur Ersoy`a plaket takdim edildikten sonra çalıştayın oturumlarına geçildi.

Odamızın da düzenleyicileri arasında yer aldığı Çalıştayın birinci gününde iki oturum gerçekleştirildi. Birinci oturum Prof. Dr. Alper İlki, ikinci oturum Prof. Dr. Yaşar Kaltakcı başkanlığında gerçekleştirildi. Aynı gün davetli mühendisler oturumunda Prof Dr. Güney Özcebe başkanlığı ile gerçekleştirildi.

Çalıştayın ikinci gününde beş oturum gerçekleştirildi. Oturum başkanlıkları sırasıyla Prof. Dr. Erdem Canbay, Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Prof. Dr. Gökhan Özdemir, Prof. Dr. Metin Hüsem ve Prof. Dr. Kutay Orakçal tarafından gerçekleştirildi. 

İki gün süren ve inşaat mühendisliği yapı mekaniği alanında deneysel çalışma ve araştırmaların tartışıldığı, bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı 9. Yapı Mekaniği Laboratuvarları Çalıştayı bu yıl Prof. Dr. Uğur Ersoy onuruna düzenlendi.

Çalıştay hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Yürütme Kurulumuzun Değerli Üyeleri,
Düzce Üniversitesinin Değerli Yöneticileri,
Üniversitelerimizin Değerli Öğretim Üyeleri,
Değerli Konuklar,
Değerli Meslektaşlarım,

Hepinizi İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum.

Yapı mekaniği laboratuvarları alanında çalıştayların başlamasına öncülük eden ve bugünlere ulaşmasında önemli katkıları olan, sayın Uğur Ersoy`a ayrıca teşekkür ediyorum. İlk iki toplantıya katkı sunan Odamızın 3.`sünden itibaren yürütücüleri arasında yer aldığı çalıştayımızın 9.`sunun Uğur Hocamızın onuruna düzenlenmesini de ayrıca anlamlı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Başından bu yana akademik çalışmalarıyla, sunumlarıyla, çalıştayın örgütlenmesi için verdikleri çabalarla çalıştayın bugünlere gelmesine katkı koyan bilim insanlarımıza ve meslektaşlarımıza da şükranlarımı sunuyorum.

Akademiyle meslek odasının iş birliğinin en güzel örnekleri arasında sayılacak olan bu çalıştaya ev sahipliği yapan Düzce Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümüne de teşekkürlerimi sunmak isterim.

İnşaat Mühendisleri Odası meslek alanımızın tüm alt disiplinlerinde çok sayıda bilimsel-mesleki etkinlik düzenlemektedir. Bundan sadece bir hafta önce Diyarbakır`da düzenlediğimiz 7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumunun ardından, ayağımızın tozuyla bu değerli çalıştaya katıldığımızı, sizlerle paylaşmak isterim. Meslek alanımızla ilgili konularda, akademiyle uygulamadaki meslektaşlarımızı bir araya getiren, mesleki konuları tartışmaya açan, alanımızla ilgili teknolojik yenilikleri, son gelişmeleri, yeni yaklaşımları ele aldığımız sempozyum, kongre ve çalıştayları ülkemizin farklı şehirlerinde yaparak meslek alanımızın gelişimine katkı sunmayı Odamız başlıca görevi saymaktadır.

Odamız kurulduğu günden bu yana inşaat mühendisliği meslek alanının asli unsuru olarak mesleki gelişmelere katkı sunmayı, meslektaşlarının hak ve çıkarlarını korumayı temel amaç edinmiş, bununla birlikte toplumsal sorumluluğu gereği yerel ve merkezi yönetimlerin karar ve uygulamalarını toplum adına denetleyerek, kamu yararı görmediği projelere itiraz etmiş, itirazını mesleki ve bilimsel esaslara dayandırmıştır.
 
Değerli Katılımcılar,
Türkiye`nin bir deprem coğrafyası olduğu, nüfusunun ve sanayi yapılarının büyük bölümünün deprem tehlikesi altında bulunduğu gerçeğinden hareketle, yapı üretimi süreçlerinin hassasiyetle ele alınması, mevcut yapı stokunun durumunun belirlenerek, güçlendirilmesi gereken yapıların güçlendirilmesi, yıkılıp yeniden yapılması gerekenlerin de bir an önce yenilenmesi gerektiği açıktır. Son yaşadığımız 6 Şubat Depremlerinin ortaya çıkardığı acı verici tablo, depremlere hazırlık konusunda bir milat olarak kabul edilen 1999 Marmara Depremlerinden bu yana kayda değer hiçbir ilerlemenin sağlanmadığını, yapı üretiminden yapı denetimine kadar, hataların ve eksikliklerin aynen devam ettiğini, yapı stokumuzun durumunun ise içler acısı olduğunu gözler önüne sermiştir. İnşaat mühendisliği eğitiminin niteliğinin de bu bağlamda önemle üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu vurgulamak gerekir.

Siyasi iktidarın popülist söylemlerle her ile bir üniversite mantığıyla açtığı üniversitelerin, akademik kadroları yetersiz, altyapısı, teknik imkanları, laboratuvarları mühendislik eğitimine elverişli olmayan bölümlerinde eğitim-öğretim veriliyor.
Üzülerek ifade etmek isterim ki üniversitelerimizde araştırma yapmak, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmek ve buna katkı sunmak için yeterli kaynak bulunmamaktadır. Sınırlı imkanlarla verilen inşaat mühendisliği eğitimiyle, giderek artan inşaat mühendisliği bölümleriyle, artan öğrenci kontenjanlarıyla teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitimin de yetersiz kaldığı biliniyor.

Oysa inşaat mühendisliği uygulamaları, doğa olaylarının yapı güvenliği açısından yol açtığı sorunların çözülmesi temeline dayanmaktadır. Çözüme ulaşmanın bir ayağı teori ise bir diğeri de uygulamadır. Dolayısıyla inşaat mühendisliği eğitimi de bu iki önemli ayak üzerinde dengeli bir şekilde durmalıdır. Meslek alanımız açısından deneysel çalışma ve planlamanın önemi ortadayken bilgi ve deneyimlerin meslektaş adaylarımıza, genç araştırmacılara aktarılması da kritik bir önem taşıyor.

Bu yüzden biz ısrarla diyoruz ki, laboratuvarı olmayan okul kalmamalı, laboratuvar olanakları ihtiyacı giderecek ölçüde geliştirilmeli, deneysel eğitimin olamazsa olmazı sayılan yapı mekaniği laboratuvarlarının eğitimin ve mesleki alanımızın en önemli unsuru olduğunun altı çizilmelidir.
 
Değerli Konuklar,
Değerli Meslektaşlarım,
Çalıştayımızın başlıca amacı, ülkemizde deneysel çalışmanın planlanması, yaygınlaştırılması, genç araştırmacılara deneyimlerin aktarılmasını sağlamaktır. Bu çalışmaların daha güvenli ve sağlıklı yapılaşma için önemli katkılar sunacağına şüphe yoktur.

İnşaat mühendisliği eğitiminin önemli bir parçası olan yapı mekaniği laboratuvarları, teorik bilgilerin pratikte test edilmesini sağlar. Beton, çelik, ahşap gibi yapı malzemelerinin dayanıklılık ve deformasyon özelliklerinin belirlenmesi, kirişler, kolonlar ve diğer yapı elemanları üzerinde uygulanan kuvvetlerin malzemelerde oluşturduğu gerilme ve şekil değişikliklerinin incelenmesi gibi önemli çalışma konuları sayesinde, yapıların depreme dayanıklılığı değerlendirilir. Aynı zamanda binaların veya köprü gibi yapıların belirli bir yük altında nasıl davrandığının incelenmesi, taşıma kapasitelerinin anlaşılması, yapıların dinamik yükler, özellikle depremler altındaki tepkisinin simüle edilerek test edilmesi açısından da yapı mekaniği laboratuvarlarının çalışmaları güvenli yapılaşma için önemi yadsınamaz bir alandır.

Yapı mekaniği laboratuvarları, inşaat mühendisliği mesleği açısından, yapıların güvenli, dayanıklı ve ekonomik olarak tasarlanmasını sağlamak için vazgeçilmez bir role sahiptir. Deprem riski yüksek bölgelerde güvenli yapı tasarımı, yeni malzeme ve tekniklerin geliştirilmesi, yönetmeliklerin şekillendirilmesi gibi alanlarda yapı mekaniği laboratuvarları, mühendislerin kararlarını ve uygulamalarını yönlendiren en önemli araçlardan biridir.

Mesleğimizin bu önemli çalışma alanına yönelik olarak 9. Yapı Mekaniği Laboratuvarları Çalıştayına katkı sağlayan meslektaşlarıma, araştırmacılara, bilim insanlarına ve tüm katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyor, çalıştayımızın başarıyla geçmesini diliyorum.


Okunma Sayısı: 32

Tüm e-Bülten Haberleri »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr