ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

10 ARALIK 2024, SALI   

16

ADANA ŞUBEMİZ, ADANA’DA İKİ İŞÇİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ İŞ KAZASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

    Yayına Giriş Tarihi: 24.09.2024 00:00   Güncellenme Zamanı: 24.09.2024 13:40:52  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 24.09.2024 12:09:45

İMO Adana Şubesi, Adana`nın Yüreğir ilçesi Atakent Mahallesindeki bir site inşaatında, kule vinç halatının kopması ile inşaat malzemelerinin yüklü olduğu demir sepetin üzerlerine çökmesi sonucu iki işçinin hayatını kaybettiği iş kazası ile ilgili açıklama yaptı.

İMO Adana Şubemiz, Adana`da iki işçinin hayatını kaybettiği iş kazası ile ilgili açıklama yaptı

23 Eylül 2024 Tarihinde Yapılan Basın Açıklaması Metni:
ÖNLEM ALMAMAK, ÖLÜMLERE DAVETİYE ÇIKARMAK DEMEKTİR
21 Eylül Cumartesi günü, Adana`nın Yüreğir ilçesi Atakent Mahallesindeki bir site inşaatında, kule vinç halatının kopması sonucu inşaat malzemelerinin yüklü olduğu demir sepet zemine çakılmıştır. Ve maalesef ki Tahir Çeri ve Erdal Sağır isimli işçi kardeşlerimiz, inşaat malzemelerinin altında kalarak hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden işçilerimizin ailelerine, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.
Emekçilerin işgücü ile yapılan her türlü üretimde, emekçilerin can güvenliği her şeyden önce gelmelidir.  Alınmayan her önlem,  ihmal edilen her konu bu olayda olduğu gibi insan hayatına mal olabilmektedir.
Kule vinç halatının sağlam olmaması; kontrolün titizlikle yapılmadığını,  iş güvenliğinde zafiyetler olduğunu açıkça göstermektedir. İki işçimizin hayatını kaybettiği bu kazaya bu nedenle iş cinayeti demekten imtina etmiyoruz.
Odamız ve şubemiz defalarca belirtmiş ve vurgulamıştır ki yapılan bilimsel araştırmalar, meydana gelen iş kazalarının yüzde 50`sinin "kolaylıkla", yüzde 48`inin de "sistemli bir çalışma" ile önlenebileceğini ortaya çıkarmaktadır. Bu araştırmalar, önem verilerek tedbirler alınırsa, denetimler yapılırsa iş kazalarının %98`inin önlenebileceğine işaret etmektedir.
Ancak ne yazıktır ki tüm bu gerçeklere rağmen iş kazaları eksilmeden devam etmektedir. Yine, 22 Eylül Pazar günü Sarıçam İlçesi Yıldırım Beyazıt Mahallesindeki bir inşaatta, bir işçimiz iskeleden düşerek yaralanmıştır.
İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi`nin raporlarına göre de, 2024 yılının ilk altı ayında en az 878 işçi hayatını kaybetmiştir ve % 26 ile inşaat iş kolu birinci sıradadır. Geçen yılın sayıları da vahimdir; 2023 yılında en az 1932 işçi hayatını kaybetmiştir ve % 20 ile inşaat iş kolu yine birinci sıradadır.
Yapı üretim süreci, insan iş gücü emeğine dayalı bir sektördür;  sektördeki kazaların azaltılması ve önlenmesi için tedbirlerin bilimsel ve uygulanabilir olması şarttır. Alınacak tedbirler, proje üretim aşamasından başlayarak bütün üretim safhalarını içerecek şekilde insan hayatını korumaya yönelik olmalıdır. Ve işverenlerin konuya maliyet hesapları üzerinden yaklaşması engellenmelidir.
Ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bütüncül, çözümcü, insan odaklı bir yaklaşım sergilenemediğinden alınan önlemler yetersiz kalmakta, iş kazalarının önüne geçilememektedir. İktidarın, mevzuat eksikliklerini biran önce gidererek sürdürülebilir bir üretim süreci sağlaması zaruridir. Şantiye şefliğinin tam zamanlı bir görev olduğunu, bunun iş kazalarını önlemekte etkin tedbirlerden biri olacağını tekrar vurgulamak isteriz.
Unutulmamalıdır ki ihmal edilen her konu insan hayatına mal olabilmektedir. Önlem almamak yeni ölümlere davetiye çıkarmak demektir.
Şubemiz olayın üzerinde titizlikle durmaktadır; İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak iki cana mal olan bu olayın sıkı takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.
5 Ekim 2024 Cumartesi günü saat 14.00`de Seyhan Çırçır Sanat Merkezinde gerçekleştireceğimiz "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Güncel Sorunlar" Panelinde konuyu tüm boyutlarıyla ele alacağız. Konuyla ilgili uzmanların konuşmacı olduğu panele Adanalıları davet ediyoruz.

 


Okunma Sayısı: 32

Tüm e-Bülten Haberleri »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr