ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

01 ARALIK 2024, PAZAR   

27

İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?

    Yayına Giriş Tarihi: 10.06.2024 00:00   Güncellenme Zamanı: 10.06.2024 10:27:33  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 10.06.2024 10:28:19

İMO Ankara Şubesi Sincan’da Devrilen Reklam Panosuna İlişkin açıklama yaptı

İnsan Hayatı Bu Kadar Ucuz mu?

İMO Ankara Şubesi Sincan`da Devrilen Reklam Panosuna İlişkin açıklama yaptı


6 Haziran 2024 Perşembe günü saat 21.00`da rüzgâr ve yağış sonucunda Sincan – Ayaş Yolu Yenikent Kavşağı mevkiinde bulunan Sincan Belediyesi`ne ait reklam panosu devrilmiştir. Yanındaki otobüs durağının üstüne devrilen pano maalesef 22 yaşındaki yurttaşımız Ayşe Yavuz`un hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Ankara Valiliği gün içerisinde uyarı yaparak yaşanabilecek olumsuz hava olayları konusunda kent sakinlerini bilgilendirmiştir. Nitekim alınan verilere bakıldığında bölgede saat 20.50`de 4 km/s olan rüzgâr hızı, 21.33`te 28 km/s olarak ölçülmüştür. Meteoroloji Genel Müdürlüğü`nün "Rüzgâr Fırtınası" tarifine göre Rüzgârın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km`nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Aslında şiddetli rüzgâr sınırlarına dahi ulaşılmamıştır.

Yol kenarında ya da yol platformu üzerinde platform genişliği boyutlarında yapılan baş üstü, bilgi ve reklam levhaları mühendislik hizmeti gerektiren imalatlardır.

Söz konusu imalatlar zemin parametrelerinin tespiti başta olmak üzere rüzgâr yükü, diğer dinamik yükler ve levhanın devrilmesi halinde trafik güvenliğini tehlikeye atacağı gerçeğiyle belirli bir emniyet katsayısı ile levhanın statik yükü göz önüne alınarak projelendirilmek zorundadır. Levhanın boyutu, temel boyutları, beton sınıfı, donatı hesabı levhanın yola olan mesafesi, yol boyu ile olan eğimi başta olmak üzere detay ve kesit projeleri oluşturulmalı, üretimde ve montajda dikkat edilecek hususlar teknik şartnamede izah edilmeli, teknik şartname ve projeye göre kontrollük hizmeti verilmelidir.

Dün olay yerine giderek incelemelerde bulunan İMO Ankara Şubesi bilirkişilerinin incelemelerine göre:
"Reklam panosu yaklaşık 5 metre yükseklik ve 10 metre genişlikteki boyutlardadır. Pano, 7 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 60 santimetre çapındaki çelik boru profil bir direk üzerine monte edilmiştir. 

Çelik imalatlarda ve temele bağlantı yerlerinde bu yıkıma sebep olan herhangi bir sorun gözlenmemiştir. Ancak bu durum çelik imalatların yeterli olduğu anlamına gelmeyebilir. Temelin devrilmeye karşı daha uzun süre direnç gösterdiği durumda "panonun, pano ayağının ve temel bağlantı noktasının" hasar alıp/almayacağı bilinmemektedir. 
 
Pano için yaklaşık 1.20m x 1.20m x 1.20m ebatlarında küp şeklinde beton(arme) temel yapılmıştır. Temel betonunda donatı olup/olmadığı tespit edilememiştir. Temel bloğunun üst kotu tamamen yüzeydedir.  Ayrıca temel boyutlandırılırken, tabelanın geniş tarafına dik yönde gelecek rüzgar yüklerini karşılayacak şekilde temelin o yöndeki boyutunun daha büyük olması gerektiği görülmüştür.

Özetle söz konusu reklam panosunun temel boyutlarının yeterli olmadığı ortaya çıkmıştır. Tabelanın hesap ve projesi tarafımızca görülmemiştir. Böyle bir projenin varlığı/yokluğu da bilinmemektedir. Ancak gözlemlerimize göre proje ve hesapları fen ve sanat kurallarına uygun bir şekilde tasarlanmamış ya da uygun tasarlanmış ise de imalatı projesine uygun olarak yapılmamıştır."

Bir mühendis için çok basit ve hatta iki satır tutacak bir devrilme tahkiki bile yapılmış olsa bu temelin yetersiz olduğu ortaya çıkacaktır. Aslında temel ebatlarının yetersizliği, yetkin bir mühendisin herhangi bir hesap yapmadan dahi söyleyebileceği seviyededir.

Gelir elde edebilmek için kentlerimizde kafamızı kaldırdığımız her yerde rastladığımız bu panoların birer yapı olduğu unutulmamalıdır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi tüm teknik detaylarının incelenmesi ve özellikle zemin etütleri ile rüzgâr yüklerinin doğru hesaplanması gerekmektedir. Bu yaşanan olay tüm ilgili kurumların bu konuda ne kadar dikkatli olması gerektiğini göstermektedir. Bu yapılar her yerdedir ve daha büyük facialara da yol açması mümkündür. Şehir merkezlerinde yüksek hızlar ile gidilebilen yolların 3-4 metre yakınında bulunan bir panonun devrilmesi ya da bu olayda panonun bina tarafına doğru devrilmesi gibi birçok olumsuz ihtimal de bulunmaktadır.

Olayın hemen ardından Ankara Valisi Vasip Şahin "Belediyeye ait bir pano maalesef yerinden kopuyor ve durakta bekleyen kızımızın üzerine düşüyor. Sonunda da o kızımız hastaneye kaldırıldı ve orada maalesef tüm müdahalelere rağmen rahmeti rahmana kavuştu. Ama onun dışında çok ciddi bir sıkıntı yaşanmadı. Çünkü çok uzun sürmedi yağış. Arkadaşlarımız orada bakıyorlar. Teknik incelemelerini yapıyorlar. Acaba panoda mı bir teknik eksiklik var, yani bağlantılarında falan? Yoksa tabii nedenlerle mi? Onu arkadaşlarımız, savcılarımızın talimatları altında incelemeye devam ediyorlar" şeklinde talihsiz(?) bir açıklama yapmıştır.

Asla unutulmamalıdır ki hiçbir yapı/bina tabii nedenlerle yıkılmaz, yıkılamaz, yıkılmamalıdır. Yıkımların sebebi nitelikli ve yeterli mühendislik hizmetinin alınmamasından kaynaklıdır. Eğer bu panonun imalatında; doğru projelendirme, projesine uygun imalat ve yeterli denetim yapılmış olsaydı henüz 22 yaşındaki Ayşe Yavuz hala hayatta olacaktı.

Çok büyük bir acıya sebep olan ve maalesef önüne çok kolay geçilebilecek bu olayın benzerleri Ülkemizin her yerinde her an yaşanabilecek kapasitededir ve benzeri olayların yaşanmaması için ilgili tüm kurumları göreve çağırıyor, yapılacak çalışmalarda tüm imkânlarımızla olacağımızı bildirmek istiyoruz.

Hayatını kaybeden yurttaşımız Ayşe Yavuz`a rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.


Okunma Sayısı: 40

Tüm e-Bülten Haberleri »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr