ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

13 ARALIK 2024, CUMA   

9

İSTANBUL ŞUBEMİZDE “6 ŞUBAT DEPREMLERİNDEN NELER ÖĞRENDİK?” PANELİ

    Yayına Giriş Tarihi: 06.02.2024 00:00   Güncellenme Zamanı: 06.02.2024 14:06:49  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 06.02.2024 14:06:28

İMO İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen `6 Şubat Depremlerinden Neler Öğrendik?` başlıklı panel Şube Harun Karadeniz Konferans Salonu`nda gerçekleşti.

İMO İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen "6 Şubat Depremlerinden Neler Öğrendik?" başlıklı panel Şube Harun Karadeniz Konferans Salonu`nda gerçekleşti.

Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sinem KOLGU`nun  açılış konuşmasıyla başlayan Panele Prof. Dr. Mehmet Nuray AYDINOĞLU, Prof. Dr. Yasin FAHJAN  ve  Dr. Öğr. Üyesi Eren VURAN konuşmacı olarak katıldılar.  Prof. Dr. Mehmet Nuray Aydınoğlu sunumunda 6 Şubat Depremlerinde olağandışı deprem yer hareketleri görüldüğüne işaret etti. Deprem yer hareketlerinin öngörülebilen en üst düzeylere çıkabileceğinin, yakın fay etkilerinin yer hızlarının çok yüksek düzeylere çıktığının, fay yönelim etkileri ve vadi (basen) etkilerinin görüldüğünü belirten AYDINOĞLU, tasarım + denetim  ve yapım denetim süreçlerinde yapılan hatalara değindi ve müteahhitlik sektörünün ne denli ilkel, başıbozuk olduğunu belirterek, inşaatların başında deneyimli "şantiye şefi" olmadığına, yapı Denetim sisteminin yetersizliğine işaret etti ve yapı denetim sisteminin / kuruluşlarının / elemanlarının yetersizliğine değindi.

Prof. Dr. Yasin FAHJAN , "Kuvvetli Yer Hareketleri" başlıklı sunumunda Deprem Tehlike Analizi, Deprem Büyüklüğü, Fay kayma Hızı, Diriktivite (Yönelim), Sismik Risk Analizi, Çoklu Fay Kırılması, Etkilenen Alan ve Nüfus, Kuvvetli Yer hareketi, Maximum Yer İvmesi, Spektral İvmeler (Ss, S1), Zemin ve Saha koşulları ve Deprem Süresi konularına değindi. FAHJAN, şiddetli depremlerde kaynak etkileri, saha koşulları ve deprem kaynağına yakınlık gibi faktörleri anlamak, deprem tehlike analizleri, depreme dayanıklı tasarım ve deprem riskini azaltmak için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Eren VURAN, "Betonarme Binalarda Gözlemlenen Hasarlar Ve Deprem Yönetmelikleri Üzerine İnceleme" başlıklı sunumunda depremin Sonuçları, betonarme binalarda gözlemlenen hasarlar,  beton ve donatı çeliğindeki zafiyetler, kat mekanizması sebebiyle göçme, taşıyıcı sistem yetersizliği sebebiyle göçme ve binalardaki hasar türlerine yönelik bilgilendirmelerde bulundu.   

Her ne kadar sünek tasarım kuralları ve kapasite tasarım ilkeleri binaların deprem etkisi altındaki davranışını iyileştirmiş olsa da, 2000 sonrası binaların yıkılmasını veya öngörülenin üzerinde ağır hasar almasını engelleyemediğini belirten VURAN, 6 Şubat depremlerinde, deprem yönetmeliğinin yapısal tasarım mühendisine taşıyıcı sistemi teşkil etmesi için kurallar sunduğu, taşıyıcı sistemi oluşturmanın mühendisin görevi olduğu, bu görevi bilgi ve tecrübesine dayanarak gerçekleştirmesi gerektiğinin bir kez daha görüldüğüne işaret etti ve deprem etkisinin tanımlanması, taşıyıcı sistem türünün belirlenmesi, modelleme, göreli kat ötelemesinin sınırlanması ve düzensizlik kontrolleri için verilen kuralların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. 

 

 


Okunma Sayısı: 31

Tüm e-Bülten Haberleri »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr