ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

13 ARALIK 2024, CUMA   

47

İSTANBUL ŞUBEMİZ:1999 DÜZCE DEPREMİNDEN KAHRAMANMARAŞ (PAZARCIK-ELBİSTAN) DEPREMLERİNE NE DEĞİŞTİ?

    Yayına Giriş Tarihi: 14.11.2023 00:00   Güncellenme Zamanı: 14.11.2023 13:46:49  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 14.11.2023 11:15:49

(İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu tarafından, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıldönümünde yapılan açıklama- 12 Kasım 2023)

İstanbul Şubemiz: 1999 Düzce Depreminden Kahramanmraş (Pazarcık-Elbistan) Depremlerine Ne Değişti?

(İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu tarafından, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi`nin yıldönümünde yapılan açıklama- 12 Kasım 2023)
 
Başlıktaki sorunun yanıtı şudur: Ne yazık ki hiçbir şey değişmedi. Her depremden sonra kentlerin makûs talihinin değişmesi beklendi. Daha eski tarihlerden örnek vermek gerekmiyor. 1998 Ceyhan depreminden sonra hiçbir şeyin değişmediği, 1999 Marmara depreminde açığa çıktı. 1999 depreminden sonra hiçbir şeyin değişmediği 2011 Van depremiyle anlaşıldı. Van depreminden sonra her şeyin eskisi gibi devam ettiği gerçeğiyle 2020 İzmir depremiyle bir kez daha karşı karşıya kaldık. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız Kahramanmaraş (Pazarcık-Elbistan) depremleri de hazırlıklı olmadığımızı gerek yapı stoku gerekse ulaşımdan haberleşmeye altyapımızın deprem koşullarında kullanılacak düzeyde olmadığını göstermiştir.
 
Hatırlanacaktır: 17 Ağustos 1999 depremi büyük bir yıkıma yol açtı. 7,4 büyüklüğündeki depremde binlerce kişi hayatını kaybetti, on binlercesi yaralandı, on binlercesi evsiz kaldı. Ekonomide telafi edilmesi mümkün olmayan zarar oluştu. Türkiye henüz Ağustos depreminin yarattığı travmayı aşamamışken 12 Kasım`da bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleşti. 7,2 büyüklüğüne sahip Düzce Kaynaşlı merkezli depremde resmi kayıtlara göre 845 kişi hayatını kaybetti. 5 binden fazla vatandaş yaralandı. 13 bin bina, 2 bin işyeri ya yıkıldı ya da kullanılmayacak derecede hasar aldı. 3 binden fazla binanın acilen boşaltılmasına karar verildi.
Elbette kentleşme ve imar politikaları, çarpık yapılaşma, sağlıksız kentleşme bu topraklarda meydana gelen depremlerin can ve mal kaybına yol açmadan atlatılmasını mümkün olmaktan çıkarmaktadır. Evet deprem bir doğa olayıdır ve mevcut yapı stokunu düşününce depremlerin yıkıma yol açması şaşırtıcı değildir. Ancak 1999 17 Ağustos depreminden sonra bilim insanlarının Düzce bölgesini işaret etmesine rağmen, depremde yurttaşlarımızın hayatını kaybetmesi, yaralanması hem şaşırtıcı hem de kabul edilebilir değildir. Tıpkı diğerlerinde olduğu gibi Düzce depremi göz göre göre gelmiş ve büyük acılara yol açarak deprem tarihindeki yerini almıştır.
 
Her depremden sonra ya da depremlerin yıldönümlerinde şu gerçeği ısrarla ve yüksek sesle dile getirdik, bundan sonra da getireceğiz. Ta ki yapılarımız, kentlerimiz depreme güvenli hale getirilene kadar: Türkiye bir deprem ülkesidir. Ne Düzce depremi ilkti ne de 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız Kahramanmaraş (Pazarcık-Elbistan) depremleri son olacaktır. Asıl soru yapı stokumuzdan kaynaklanmaktadır. Yapı stokumuzun büyük bölüm mühendislik hizmeti almadan üretilmiştir; kaçaktır, ruhsatsızdır, üretim işlevsel ve sağlıklı yapı denetim sistemine dahil olmadan gerçekleştirilmiştir. Günümüzde de imar planlamasından zemin etüdüne, zemine uygun planlamadan yapı malzemelerinin niteliğine yapı üretim sürecinin sağlıklı şekilde denetlendiğini, sistemin sorunsuz olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değildir.
 
Karşı karşıya kaldığımız her bir deprem bilim insanlarının, inşaat mühendisliği de dahil meslek disiplinlerinin uyarılarının ne kadar önemli olduğunu, görüş ve önerilerin hayata geçmesiyle depremin yıkıcılığının gözle görülür düzeyde azaltılabileceğini göstermektedir.
 
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak beklentimiz, üniversiteleri, meslek odalarını içine alan merkezi ve yerel yönetim işbirliğinde kentlerimizin ve yapılarımızın bir an önce güvenli hale getirilmesidir.
 
Ne Düzce depremi, ne de yakın tarihte yaşadığımız 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Pazarcık-Elbistan) depremleri unutulmayacaktır. Kaldı ki deprem bu ülkenin bir gerçeği olarak kendisini büyük acılara sebebiyet vererek hatırlatmaktadır.
 
12 Kasım 1999 Düzce depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha saygıyla ve özlemle anıyor, ailelerine sabır diliyoruz.
 
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası
İstanbul Şube Yönetim Kurulu


Okunma Sayısı: 30

Tüm e-Bülten Haberleri »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr