|
ANKARA ŞUBEMİZ GAZETE İLK SAYFA`DA YER ALDI |
Yayına Giriş Tarihi: 06.11.2023 00:00
Güncellenme Zamanı: 06.11.2023 11:27:09 Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ |
|
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı, TBMM’de görüşülen kentsel dönüşüm düzenlemelerine ilişkin Gazete İlk Sayfa`ya açıklamalarda bulundu. |
Ankara Şubemiz Gazete İlk Sayfa`da Yer Aldı TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı, TBMM`de görüşülen kentsel dönüşüm düzenlemelerine ilişkin Gazete İlk Sayfa`ya açıklamalarda bulundu. Bülent Tatlı, "Yapılan düzenleme insan, kent ve yaşam odaklı olmalı" dedi.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeleri içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşüldü. Düzenleme kentsel dönüşümde yargı süreçlerinin hızlandırılması, rezerv yapı alanlarının yeniden tanımı, yüzde 50+1`in kararıyla kentsel dönüşüm kararı alınması, yetkilerin Kentsel Dönüşüm Başkanlığı`na aktarılması ve tahliyelerin engellenmesi durumunda kolluk kuvvetleriyle tahliyenin yapılabilmesi konularını içerdi. Konu ile ilgili gazetemize konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı, mevcut yasadaki eksikliklerin sorunlar yarattığını belirterek konuya insan, kent ve yaşam odaklı yaklaşılması gerektiğini söyledi.
"PARSELASYON BAZLI BAKIYORLAR"
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı yaptığı açıklamada daha önceden yapılması gerekenlerin yapılmadığını belirterek, "Çünkü konuya bakış açısı insan, kent ve yaşam odaklı olmalı. Oranın kültürü ve demografik yapısıyla ilgili olmalı. Böyle olsaydı sistematik olarak insanları depreme dayanıklı dirençli kentlerde yaşatmak açısından bir mücadele içine girildi denir. Ama yasadaki birtakım eksik maddelerden dolayı süre engelleri ya da başka engeller çıkıyor denilebilir. Şimdi incelendiği zaman kentsel dönüşüme bina ya da mahalle yani parselasyon bazlı bakılıyor. Fakat konunun ilk aşamada alan bazlı değerlendirilmesi gerekiyor. Bir kent depreme dirençli hale getirilecekse bölgesel olarak planlamalar yapılmalı. Planlama yapılırken de buranın kültür ve yaşamdan ibadetine, eğitiminden park bahçesine kadar bütününü planlayarak hareket edilmelidir" diye konuştu.
MAĞDUR ETMEMEK İÇİN ZORLANILIYOR İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Bülent Tatlı, "2011 yılında AFAD`ın yaptığı planlamada Ulusal Deprem Stratejisi diye bir dosya var. Dosyada tüm Türkiye`deki binaların incelenmesi, envanterin çıkartılması, risk analizlerinin yapılması, 2017 yılına kadar kamu binalarının depreme dayanıklı olarak güçlendirmesi ve 2023`e kadar tüm Türkiye`deki bütün yapıların yapılması yer alıyor. Dosya sonrası görüntü itibariyle kamu daireleri ile ilgili yapılan şeyler var. Bu doğru fakat özellerle ilgili yapılan hiçbir şey yok. İnsanları mağdur etmemek için biraz zorlanıyorlar. Daha az mağdur edecek bir mekanizmaya getirebilirler" ifadelerini kullandı.
DÜZENLEMEDE EKSİKLİKLER GİDERİLMELİ Başkan Tatlı bir binanın depreme karşı riskli ve dirençsiz olduğu tespitinden sonra atılması gereken adımı şu şekilde anlattı; "İvedilikle orada yaşayanlar mağdur edilmeden acilen çıkartılmalı ve onların kendi başlarına bırakılmamalı. Mağdur etmemek ince çizgi. Bu kişi ‘Ben hayır çıkmıyorum buradan` da dememeli. Ama mağdur olamaması için bütün önlemler alınacak. Bu yeni binanın yapılacağı süre içindeki kira yardımlarını mı artırıyorsun ne gerekiyorsa yapılmalı. Sonra gönderilen insanların aynı yerlere tekrar yerleştirilmesi gerekiyor. Problem burada başlıyor. Yasa içinde bunların ayrıntılandırılıp tekrar düzenlenmesi gerekiyor" |
Okunma Sayısı: 10
Tüm e-Bülten Haberleri »
|
|
|
|
TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00 FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr
|
|
|
|