ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

15 EKİM 2024, SALI   

35

BURSA ŞUBEMİZ RÖLANTİDE KALAN BURSA EMEK-YHT GAR-ŞEHİR HASTANESİ RAYLI SİSTEM HATTINI SORDU

    Yayına Giriş Tarihi: 24.07.2023 00:00   Güncellenme Zamanı: 25.07.2023 10:08:31  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 24.07.2023 12:34:17

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, 2024 yılında faaliyete geçmesi hedeflenen Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı’nın ilerlemesinin durduğunu belirterek, kentin şanssızlık halkasına bir yenisinin eklenmesini istemediklerini söyledi.

Bursa Şubemiz Rölantide Kalan Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattını Sordu
 
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, 2024 yılında faaliyete geçmesi hedeflenen Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı`nın ilerlemesinin durduğunu belirterek, kentin şanssızlık halkasına bir yenisinin eklenmesini istemediklerini söyledi. Küçükkayalar, vagon alımlarının Büyükşehir Belediyesine bırakılmak istenmesini de eleştirdi.
 
İMO Bursa Şube Yönetim Kurulu, kentin ulaşım konusunda kanayan yaralarını, tamamlanmayı bekleyen yatırımlarını ele almayı sürdürüyor. Yapımı durma noktasına gelen Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı`nın geldiği aşamaları değerlendiren İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, uzun vade de kamu yararı için yer üstünden değil yer altından yapılmasını bekledikleri ve eleştirilerini sundukları projenin son noktada kente fayda sağlar hale gelemediğini söyledi.
Küçükkayalar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı`nın, Bursa kent içi raylı sistem toplu ulaşımına ilk katkısı olacak projenin ihalesi yapıldığı 2020 tarihinden bu yana aksiliklerle karşılaştığını dile getirdi. Doğanköy`de yapılan 1355 yatak kapasiteli Bursa Şehir Hastanesi`ne ulaşımı rahatlatacak bir yatırım olarak başlanan projenin rölantide olduğunu kaydeden Küçükkayalar, proje, yapım aşamasında inşaatın yavaş ilerlemesi, servis yollarının özellikle hafta sonu ve pik saatlerde Mudanya`ya ulaşımı aşırı zahmetli bir hale sokması, esnafın şikayetleri gibi aksiliklerle sorunlar yumağı haline döndü.
 
YENİŞEHİR HAVALİMANI`NIN UZAK ALGISINI DA KIRABİLİR
Bu hat ile şehir içi raylı sistem hattının hem Bursa Şehir Hastanesi`ne hem de Balat`a yapılması planlanan Bursa-Ankara Demiryolu Hattı istasyonuna bağlanmış olacağını hatırlatan Başkan Küçükkayalar,  "Bu sayede Yenişehir Havalimanı`na hızlı ve alternatif ulaşım imkânı da doğacak. Bursa Yenişehir Havalimanı`na kent içinden daha kolay ulaşma imkânı ile birlikte Yenişehir Havalimanı uzak algısını kırıp, havalimanını devamlı çalıştırabilme olanağı da sağlayacak, çok yönlü bir proje" dedi.
 
PROJENİN TAMAMLANMA SÜRECİNİN UZAMASINDAN ENDİŞELİYİZ
Kentin yarım kalan yatırımlarının sayısının arttığını ifade eden Küçükkayalar, projenin aşamalarını şöyle aktardı:
"Toplam 4 istasyon ve 6,1 kilometre uzunluğunda olacak projede ilk ihale 27 Ekim 2020 de Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce (AYGM) yapıldı. İhale bedeli 1.6 Milyar TL ve iş bitirme süresi ise 1460 gün olarak belirlenmişti. 2 Nisan 2021 tarihinde temeli atılan projenin inşaatı 5 Nisan 2021`de Danıştay kararıyla durduruldu. 5 Mayıs 2021 tarihinde yenilenen ihale sonrası ilk ihalede 1460 gün olan iş bitim tarihi 700 güne düşürüldü. İkinci ihalede güzergahta proje revizyonları yapıldı. İhale bedeli 1,95 Milyar TL oldu.  Yüklenici firma hazırlıklarını tamamlayıp, Balat`tan Bademli çıkışına, büyük bir şantiye kuruldu. 27 Eylül 2021`de çalışmaların başlaması beklenirken, trafiğin akışı için servis yolu belirlenip, UKOME kararı duyurulmuşken, Danıştay`dan yine iptal haberi geldi. Planlanan çalışmalara başlanamadı. Bursa halkı çalışmaların bir an önce başlayıp, ilk ihalenin Danıştay`ca iptali nedeniyle oluşan zaman kaybının bir an önce telafi edilmesini beklerken ikinci iptal haberi ile umutsuzluk arttı. Ama ihaleye itiraz eden firmalar şikâyetlerini geri alınca Danıştay`daki dava sonuçlandı. Fakat iptal kararını İdare Mahkemesi verdiği için Danıştay, kararını yerel mahkemeye gönderdi. İkinci ihalede verilen 700 günlük iş bitim tarihide yaşanan duraksamalar ile anlamını yitirdi. Ne kadar ek süre verildiği bilinmemektedir. 2024 yılı ilk çeyreğinde test sürüşlerinin başlayacağı ve 2024 yılı bitmeden Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı`nın açılacağı bizzat Ulaştırma ve Altyapı eski Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından duyuruldu. Fakat net bir tarih ne yazık ki yok. Ekonomik durumdan kaynaklı olarak kamuda açıklanan tasarruf tedbirleri ile bu sürenin daha da uzayacağından ve Bursalıların şansızlık halkasına bir yenisinin daha eklenmesinden ciddi endişe duymaktayız."
 
BURSA`NIN ÖNEMİ GÖZARDI EDİLMEKTEDİR
Kentin ve kentlinin taleplerini bilim ve tekniğin ışında değerlendirdiklerini ve kamu niteliği taşıyan bir kurum olarak sorunları kamuoyuna aktardıklarını belirten İMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, "Proje ile ilgili basında yeni gelişmeler yer alıyor. 2024 yılı ilk çeyreğinde test sürüşlerinin başlanması hedeflenen Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattında kullanılması planlanan vagonları kimin alacağının belli olmadığını görmekteyiz.  İnşaat işini üstlenen AYGM`nin, vagon alım işini Bursa Büyükşehir Belediyesine yaptırmak istediği yönünde duyumlar almaktayız. Esasen konunun bu zamana kadar çözülmesi ve vagon işinin kimin tarafından yapılacağının belirlenmesi  gerekmekteydi. İşin niteliği düşünüldüğünde planlama aşamasında yol haritası kamu kaynaklarının efektif kullanılması adına çizilmeliydi. İstanbul`a, İzmir`e, Ankara`ya hatta Kocaeli`ne anahtar teslim iş yapan AYGM konu Bursa olunca kendi kaynakları yerine kentin kaynaklarını kullanmasını istemekte, Bursa`nın ülke ve ülke ekonomisi için önemini göz ardı etmektedir" diye konuştu.
 
BURSA`YA YAPILAN UYGULAMA HAKSIZLIK
Bursa`ya yapılan bu uygulamaları haksızlık olarak değerlendiren Küçükkayalar, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü`nün farklı uygulamalarını aktarmak için Kocaeli`nde yürütülen metro hattı çalışmasından şöyle örnek verdi:
"AYGM`nin üstlendiği Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattında, Gebze Organize Sanayi Bölgesi ve Gebze-Darıca ilçeleri arasındaki kara yolu bağlantısına alternatif bir tercih oluşturularak ulaşım ağını geliştirilecektir. Metro hattı, Gebze Gar İstasyonu ile Marmaray`ın Gebze İstasyonu`na ve Adliye İstasyonu ile Sabiha Gökçen Metro Hattı`na entegre olacaktır. Kazı işleri halk arasında köstebek denilen Tunnel Boring Machine (TBM) ile yapılan bu metro hattı için AYGM tarafından özel olarak vagon alım işini içeren bir ihale yapılmıştır. 4 araçlık, 7 set toplam 28 aracı kapsayan bir ihaledir. Kocaeli`nde AYGM tarafından yapılan vagon alım işinin, emsal alınıp Bursa Emek-YHT Gar-Şehir Hastanesi Metro Hattı içinde uygulanması ve bu aşamada Bursa`nın daha fazla mağdur edilmemesi en önemli talebimizdir."


Okunma Sayısı: 13

Tüm e-Bülten Haberleri »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr