ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

10 ARALIK 2024, SALI   

36

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI CEMAL GÖKÇE`NİN, TÜRKİYE`DE YENİ ÇAĞ GAZETESİ`NE YAPTIĞI AÇIKLAMA

    Yayına Giriş Tarihi: 28.05.2018 00:00   Güncellenme Zamanı: 28.05.2018 13:24:16  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 28.05.2018 13:06:34

Cemal Gökçe; Hakka, hukuka adalete bağlı kalarak, 70-80 metre kare kendi emeğiyle ev almaya çalışan insanları cezalandırmaktır. Doğru iş yapmaya çalışan meslektaşlarımızı cezalandırmaktır

İMAR BARIŞI DEĞİL BİR RANT TRANSFERİ

AKP`nin imar barışı düzenlemesine Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası`ndan eleştiri geldi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, "Bizim ülkemizde her yıl 6 büyüklüğünün üstünde deprem yaşanıyor. 110 bin insanımızı toprağa gömmüşüz depremler sonucunda. 700 bin yapımız yerle bir oldu. Her yıl 500 milyon dolar civarında afetlerde deprem başta olmak üzere ekonomik kayıplar yaşadık. Böylesi bir ortamda imar konusunda barış demek nasıl olacak? Kaçak yapıyı, mühendislik hizmeti görmemiş yapıyı, 3 katlı yapıyı 5 katlı yapmak, 5 katlı yapıyı 8 katlı yapmak doğru mu? Hiçbir mühendislik çalışması görmemiş yapıyı affetmek bir kere teknik çerçevede mümkün değil" dedi.

AKP`nin düzenlemesinin imar barışı değil bir rant transferi olduğuna işaret eden Gökçe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye tarihinin imar kapsamında bugüne kadar görülmeyen en kapsamlı atfıdır. Sağlıklı bir çevrenin, güvenli yapıların oluşturulması açısından sıkıntılı. Depremi yaşayan, insanın can güvenliğini koruyacak yapıların kuralsız affedilmesi mal beyanına bırakılmış olması, deprem ile ilgilide öyle bir ibare var, yine mal sahibinin beyanı esas alınır demesini cumhuriyetimizin 100`üncü yılına yaklaşırken ayıp buluruz. Cumhuriyet Türkiye`sine haksızlık. 15 yaşında Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarına katılan istanbul üniversitesi, Yıldız Teknik üniversitesi öğrencilerine yönelik olarak da ayıp buluruz." Bugün yaklaşık olarak 12 bin civarında mühendislik fakültelerine öğrenci alındığını anımsatan Gökçe, "Bu okulların hepsini kapatmak lazım bu anlayış karşısında, imar barışı taslak halindeyken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı ile görüştük. Bu çerçevede tasarı böyle çıkarsa Çevre Şehircilik Bakanlığı`nda diplomalarımızı yırtarız demiştim. Bunu da çeşitli vesilelerle ifade ettim. Bunu yapacağız artık. Bir başka boyut örneğin ruhsat 5 katlı yapı için alınmış, bakıyorsunuz 7 kat var, 6 kat için alınmış, 8 kat var, ayrıca 100 metrekarelik daire için alınmış ruhsat daire olmuş 120 metrekare. Bu ruhsat alınmış fakat üzerindeki katlar ruhsatlı değil. Bu yapıların deprem güvenliği olmadığını zaten yaptığımız çalışmalarla ortaya koyduk" şeklinde konuştu. Kaçak yapılaşmanın Türkiye`de büyük bir sorun olduğuna da değinen Gökçe, şunları anlattı: "Ormanlık alanlarına, kamu arazilerine, su havzalarına kaçak yapı yapıyor. Memur, işçi, orta gelirli esnaf, dar gelirli vatandaş kendisine bir konut edinebilmek için yıllarca çalışıyor. Hakka, hukuka adalete uymayan insan gidiyor kamu arazisini işgal ediyor oraya yapı dikiyor. Tüm toplumun hakkı olan araziye ev yapılıyor bunlar affediliyor, bu da ayıptır. Bu insani, ahlaki değil. Eskiden zam yapacakları zaman istikrar tedbirleri derlerdi, barış dedikleri zaman ürküyoruz. Bu barış değil. Hakka, hukuka adalete bağlı kalarak, 70-80 metrekare kare kendi emeğiyle ev almaya çalışan insanları cezalandırmaktır. Doğru iş yapmaya çalışan meslektaşlarımızı cezalandırmaktır. Mühendisliği yok saymaktır. Dünya ile rekabet edelim derken haksız rekabeti mühendislerin, mimarların önüne koyuyorsunuz."

Kaçak yapıların, kaçak olup olmadıklarını, deprem güvenliklerinin olup olmadığının mal sahibinin beyanına bırakıldığını söyleyen Gökçe, "Ondan sonra da mühendislik, mimarlık neden gelişmiyor diye TMMOB`u hedef alıyorsunuz, bu doğru mu, adaletli mi?" diye konuştu. Hiçbir mühendislik çalışması görmemiş yapıyı affetmek bir kere teknik çerçevede mümkün değil. 5 katlı yapıyı 8 katlı yapmak doğru mu?


Okunma Sayısı: 804

Tüm Haberler »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr