ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

24 OCAK 2025, CUMA   

42

İMO MANİSA ŞUBESİ DEPREM RAPORU
DEPREMLERDEN DERSLER ÇIKARTILMALIDIR

    Yayına Giriş Tarihi: 02.06.2017   Güncellenme Zamanı: 02.06.2017 16:48:29  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 01.06.2017 16:17:01

İnşaat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi tarafından Manisa İlimizde meydana gelen depremlerin değerlendirildiği olağanüstü toplantı 29.05.2017 tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıya; Şube Yönetim Kurulu, Şube Afet Komisyonu İnşaat Mühendisleri Üyeleri, Alanında uzman Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri; Manisa ilinde faaliyet gösteren Yapı Denetim kuruluşu Mühendisleri, serbest İnşaat mühendisleri katıldı.

İMO MANİSA ŞUBESİ DEPREM RAPORU;

DEPREMLERDEN DERSLER ÇIKARTILMALIDIR
 
İnşaat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi tarafından  Manisa İlimizde meydana gelen depremlerin değerlendirildiği olağanüstü toplantı 29.05.2017 tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıya; Şube Yönetim Kurulu, Şube Afet Komisyonu İnşaat Mühendisleri Üyeleri, Alanında uzman Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri; Manisa ilinde faaliyet gösteren Yapı Denetim kuruluşu Mühendisleri, serbest İnşaat mühendisleri katıldı. 
 
İMO Manisa Şubesi açıklaması:
"Bir doğa olayı olan depremin gerekli önlemler alınmadığı takdirde çok büyük acılara ve yıkımlara yol açtığını ülke olarak acı bir şekilde tecrübe ettik.
İnsanların can kaybına yol açan;  yalnızca depremler değildir. Asıl sebep malzeme, işçilik hataları veya mühendislik hizmeti almamış yapılardır.
 
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem ve Araştırma Enstitüsü`nün verilerine göre Manisa`nın Gölmarmara ilçesi DEYNEKLER  merkezli  27.05.2017 tarihinde saat:18:53`de, Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğünde depremin ardından Saruhanlı ilçesi LÜTFİYE merkezli en büyüğü Richter ölçeğine göre  4.9 28.05.2017 tarihinde saat : 14:04` de olan iki yüzün  üzerinde deprem meydana gelmiştir.
            
Manisa ilimiz ve çevresinde yaşayan halkımıza öncelikler geçmiş olsun dileriz. Gölmarmara – Saruhanlı deprem dalgasının can ve mal kaybı olmadan atlatılması sevindiricidir. Ancak buradan çıkartılması gereken çok önemli dersler olduğu ortadadır.
 
Deprem Gerçeği İle Yüzleşmeliyiz!
 
Bugüne kadar ülkemizin deprem gerçeğinin bilinmesine yönelik birçok çalışma yapılmıştır. İnşaat Mühendisleri Odası olarak deprem gerçeği ile ilgili hazırlamış olduğumuz raporu TBMM Deprem İnceleme ve Araştırma Komisyonuna kapsamlı bir sunumla anlattık. Bu raporla yapı denetimi ve mühendislik eğitiminin eksikliğine; plan kavramı ve kentsel planlamanın nasıl olması gerektiğine dikkat çekilmiştir. Ayrıca mesleki etik ve mesleki yeterlilik üzerinde durularak yetkin (uzman) mühendislik konusuna da dikkat çekilmiştir.
 
Gölmarmara Kaymakamımızın ve AFAD yetkililerinin verdiği bilgilere göre TİYENLİ ve LÜFTİYE mahallelerin ( köylerin ) de hasar gören evler özellikle kerpiçten yapılan evler olduğu görülmektedir.
           
Hasar meydana gelen kerpiç yapıların herhangi bir mühendislik hizmeti almadığı yerel halk tarafından teyit edilmiştir.
            
Manisa`mız Birinci derece Deprem bölgesinde bulunuyor, Akademisyen yer bilimcilerinin ve İnşaat Mühendislerinin de belirttiği gibi bölgemizde ilimizde yaklaşık 70 ila 80 yıl arasında Rihter ölçeğine göre 6.0 ila 6.3 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor.
 
Hepimizin bildiği gibi Deprem bir doğa olayıdır. Doğa olaylarının DOĞAL AFET durumuna geçmemesi, ancak her yapının Mühendislik hizmeti almasını sağlayacak, Doğru Denetimli kontrollü bir sistem kurmakta mümkün olacaktır. Zemine uygun yapı üretmenin depremi tehlike olmaktan çıkaracağı gerçeği görülmelidir.
 
Yapılan birçok çalışma ve araştırma bizlere şu gerçekleri sunuyor.

• Mevcut yapı stokunun güvenli olmadığı; mühendislik hizmeti almamış, malzemesi yetersiz, işçilik hataları olan bu binaların;
 İlgili Belediyeler, Odamız, Üniversite ve Çevre şehircilik İL Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yaparak detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmekte ve ivedi olarak yapılar güçlendirilmelidir.
 
• Onarım ve güçlendirme çalışmaları rasyonel değilse yıkılıp yeniden yapılması gerekmektedir.
 
• Yeni yapılacak yapıların yeterli ölçüde mühendislik hizmeti alması ve denetlenmesi gerekmektedir.
 
• Denetleme sürecinde bulunan meslek mensuplarının mesleki yeterlilikleri Odamız tarafından belgelendirilmelidir.
 
• YETKİN ( Uzman ) Mühendislik yasası bir an önce çıkartılmalıdır.
. 1938 yılında çıkarılan, sadece diploma almaya bağlı olarak hizmet üretilmesini sağlayan  "Mühendislik Mimarlık Hakkında Yasa" değiştirilmemiştir. Değişen ve gelişen mesleğimizin olmazsa olmazı sürekli eğitimler meslektaşlarımızın kendi meslek odalarında belli periyotlarda meslek içi eğitimlerle kendilerini geliştirebilmesinin önü yönetmeliklerle açılmalıdır.
 
-Kentleşme süreci ile ilgili olarak ya sağlıklı planlar üretilmemiş ya da üretilmiş olsalar bile uygulama dışı bırakılmıştır.
 
- Manisa ilimizde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki yasa ve yönetmelik çerçevesinde bazı çalışmalar yapıldığı ancak yeterli olmadığı kentsel dönüşümün bölge; mahalle veya ada bazında tüm ilçelerde yapılması gerekmektedir. Yaygın olarak yapılan parsel bazında dönüşümün depreme hazırlanmakta yeterli olmayacağı çok açıktır.
 
6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki yasa ve yönetmelik çerçevesinde KIRSAL kesimdeki köy yerleşim yerlerinin de bir an önce  teşvik kapsamında  [( hemen tamamı ) kerpiç ve mühendislik hizmeti almamış]
Destek ve Yapılaşma  şartları bir kez daha ele alınmalıdır.
 
- Müteahhitlik ve yap-satçılığın çok yaygın olduğu ülkemizde müteahhitlik sisteminin yasal altyapıya bir an önce kavuşturulması ve yasalaştırılması gerekmektedir.
 
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI                        
MANİSA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU


Okunma Sayısı: 455

Tüm Haberler »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr