ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

24 OCAK 2025, CUMA   

26

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI BALIKESİR`DE YAPILDI

    Yayına Giriş Tarihi: 23.05.2017   Güncellenme Zamanı: 09.06.2017 13:22:46  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Odamız 45. Dönem Programında yer alan, İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Tekirdağ Şubeleri ile ortaklaşa düzenlenen İnşaat Mühendisliği Eğitim Çalıştayı, 18 Mayıs 2017 Perşembe günü gerçekleştirildi. Çalıştayın açılış konuşmaları İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, İnşaat Mühendisliği Eğitimi Kurulu Başkanı Halit Cenan Mertol ve Balıkesir Şube Başkanı Gürkan Özcan tarafından yapıldı.

İnşaat Mühendisliği Eğitimi Çalıştayı Balıkesir`de Yapıldı
 
Odamız 45. Dönem Programında yer alan, İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Tekirdağ Şubeleri ile ortaklaşa düzenlenen İnşaat Mühendisliği Eğitim Çalıştayı, 18 Mayıs 2017 Perşembe günü gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılış konuşmaları İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, İnşaat Mühendisliği Eğitimi Kurulu Başkanı Halit Cenan Mertol ve Balıkesir Şube Başkanı Gürkan Özcan tarafından yapıldı. Toplantıya, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, 2. Başkanı Şükrü Erdem, Sekreter Üyesi Hüseyin Kaya, Sayman Üyesi Cem Oğuz, Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Akça, Proje Koordinatörü Ceylan Özkul, Balıkesir Şube Başkanı Gürkan Özcan, Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Çanakkale Şube Başkanı Adem İlik, Tekirdağ Şube Başkanı Osman Taşseten, İMEK Başkanı Halit Cenan Mertol, İMEK Raportörü Rıza Sencer Orkun Keskin, Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Turgut Özdemir katıldı.
 
Çalıştay Programı:
 
18 MAYIS 2017 PERŞEMBE
10:00 – 10:30     AÇILIŞ KONUŞMALARI
10:30 – 11:00     Türkiye`de Mühendislik Eğitimi ve Sayılarla Mevcut Durum
Dr. Halit Cenan Mertol - İnşaat Mühendisliği Eğitim Kurulu Başkanı
11:00 – 11:15     ARA
11:15 – 12:30     OTURUM 1
İnşaat Mühendisliği Eğitiminde Durum Tespiti
Dr. Rıza Secer Orkun Keskin - İnşaat Mühendisliği Eğitim Kurulu Raportörü
12:30 – 13:30     ÖĞLE ARASI
13:30 – 15:00     OTURUM 2
İnşaat Mühendisliği Eğitiminde Ne Öğretilmeli?
Dr. Rıza Secer Orkun Keskin - İnşaat Mühendisliği Eğitim Kurulu Raportörü
15:00 – 15:15     ARA
15:15 – 17:00     OTURUM 3
İnşaat Mühendisliği Eğitimi Nasıl Öğretilmeli?
Dr. Halit Cenan Mertol - İnşaat Mühendisliği Eğitim Kurulu Başkanı
17:00 – 18:00     BEKLENTİLER, SONUÇ VE KAPANIŞ
 
İMO YÖNETİM KURULU BAŞKANI CEMAL GÖKÇE`NİN

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYINDA YAPTIĞI KONUŞMA:

Değerli meslektaşlarım,

Bugün buraya önemli bir konu üzerine çalıştay gerçekleştirmek üzere gelmiş bulunuyoruz. Ülkemizin başlıca sorunlarından birisi olan eğitim konusunu görüşmek üzere çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz.

İnşaat mühendisliği halkın can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren bir meslektir. İnsanların barındığı evlerden sağlık hizmetleri aldıkları hastanelere, sağlık ocaklarına; çalıştıkları iş yerleri olan devlet dairelerinden, fabrikalara, plazalara; eğitim gördüğü okullardan, üniversitelere kadar yaşamlarının her alanında, yapımında inşaat mühendislerinin başat rol oynadığı yapılar vardır. Bu yapılar insana, insan ihtiyaçlarına, çevreye ve kültüre uygun, usta eller tarafından inşa edilmiş, güvenli yapılar olmak zorundadır. Başka birçok meslekte, uzmanın yaptığı hata bir şekilde telafi edilebilir. Ancak inşaat mühendisinin hatası birçok insanın canına mâl olabilir. 

Böylesine önemli bir mesleği icra eden inşaat mühendislerinin eğitimi de hayati önem taşımaktadır. İnsan hayatını ilgilendiren bir mesleki faaliyeti yürüten inşaat mühendisleri ve onları yetiştiren öğretim kadrolarının nitelikleri üst seviyelerde olmalıdır ki, güvenliğinden kuşku duyulmayacak nitelikte sağlam yapıların üretildiğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Böylece olası bir doğa olayı büyük bir felaketi bekler gibi beklenmeyecek, yapıların güvenliği artacak, insan ihtiyaçlarını daha iyi karşılayan yapılar üretilecektir.

Bu çerçevede sorunlu bir ülkenin insanları olduğumuz açıktır. İş cinayetlerinde 2016 yılında 1970 insanımızı kaybetmişiz. 2017`nin ilk dört ayında, 586 kişi, işçi cinayetlerinde hayatını kaybetti. Trafik kazalarında her yıl yaklaşık olarak 4 bine yakın insanımızı kaybediyoruz. 10 yıl içerisinde 42 bin 472 insanımızı kaybetmişiz. Yani her gün trafik kazalarında 12 kişi ölüyor, 555 kişi de yaralanıyor. Yani yaralananlar ve maddi hasarlar aşağı yukarı büyük ölçüde ülkemizi ve ülkemiz insanlarını etkiliyor.

Geçtiğimiz 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlandı. Şöyle bir baktım, 13-14 yaşlarında ülkemizde evlendirilen 3,5 milyon çocuğumuz var. 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66, giderek çağdaşlaşmak özgürleşmek eğitilmek demokratikleşmek gerekirken, ne yazık ki daha geriye gidiyoruz, 2002 yılında öldürülen 66 kadınımıza karşılık 2013 yılında 237 kadınımız öldürülmüş. 2014 yılında 294 kadınımız, 2015 yılında 310 kadınımız, 2016 yılında 328 kadınımız öldürülmüş. Gergin bir toplumuz, sürekli olarak geriliyoruz. İlgilenmemiz gereken konularla değil gerçekten, ilgilenilmemesi gereken konularla uğraşıyoruz.

Değerli meslektaşlarım, bu sürdürülemez bir şey. İşte bu yüzden eğitime, sadece üniversite eğitimi, inşaat mühendisliği eğitimi çerçevesinde bakmamak lazım. Elbette ki biz meslek insanlarıyız inşaat mühendisleriyiz, önceliğimiz meslektaşlarımızın eğitilmesi olmakla birlikte, ama eğitimin bir bütün olduğunu düşünmek gerekir.

Bu çerçevede bilgi teknolojilerinin hızlı bir şekilde eskidiği bir dünyada yaşıyoruz. Özellikle bizim alanımızla ilgili olarak, inşaat mühendisliğiyle ilgili olarak yeni bilgiler hızla gündeme geliyor, yeni bilgiler hızla gündemden kalkıyor. Bu hıza ayak uydurmak gerekiyor. Araştırma geliştirme çerçevesinde yapılması gereken yatırımları önemsemek gerekiyor. Üzülerek ifade etmem gerekir ki, ülkemizde özel kurumlar, kamu kurumları, üniversiteler, yani ne kadar bildiğimiz ARGE`ye yönelik yatırım yapması gereken kurumlar varsa, tümünün yapmış olduğu yatırım yıllık 6 milyar dolar mertebesinde. Yine üzülerek ifade edeyim ki, Kore`deki Samsung, Almanya`daki Woswagen`in bir yılda yapmış olduğu ARGE yatırımlarına yapmış olduğu yatırımın karşılığı 16 Milyar Dolar mertebesinde. Yani bizim tüm ülke olarak araştırma geliştirme harcamalarına yapmış olduğumuz yatırımın üç katından daha fazla yatırım yapıyorlar.

İşte böylesi bir ülkenin insanları olarak, orta büyüklükte bile olmayan depremlerde can ve mal kayıpları ortaya çıkıyor. Her yıl can ve mal kayıplarıyla uğraşan bir mesleğin insanları olmamıza rağmen, her yıl inşaat mühendisliği eğitimi yapan okullara alınan öğrenci sayısı nitelik çerçevesinde düşünülerek; okulun fiziki yapısı, laboratuarı, öğretim kadroları dikkate alınarak öğrenci kontenjanlarının belirlenmesi gerekirken, ne yazık ki 2000 sonrası dönemde sürekli olarak artarak devam ediyor.

2015-2016 öğretim yılında inşaat mühendisliği bölüm ve programlarına alınan öğrenci sayısı yaklaşık olarak 11 bin 60 mertebesinde iken, 2016-2017 öğretim yılında alınan öğrenci sayısı 12 bin 262`ye çıktı.

2015-2016 öğretim yılında inşaat mühendisliği bölüm ve programlarına 252 bininci sıradaki öğrencinin kaydı yapılmışken, 2016-2017 öğretim yılında 240 bininci sıradaki öğrencinin kaydı yapılmıştır. Hukuk fakültesi 150 bininci sırada öğrenci alıyorken, mimarlık 200 bininci sırada öğrenci alıyorken, can ve mal güvenliğinin birinci derecede muhatabı olması gereken inşaat mühendisliği bölüm ve programlarına halen alınacak öğrencilerde ciddi bir baraj sisteminin konulmamış olmasını bir sorun olarak görüyoruz.

Ayrıca meslek odaları eğitim süreci sonrası mühendislik yapabilmeleri için Odamıza zorunlu olarak kayıt olması gereken yeni meslektaşlarımızı, gündeme gelen yeni bilgi ve teknolojilere ayak uydurması, kaliteli ve ülke topraklarının durumuna bağlı olarak doğru bir mühendislik hizmeti yapmaları gerekirken, ne yazık ki sektörümüze imzacılık anlayışı hâkim olmuştur. Yani inşaat mühendisliği hizmeti bugün ülkemizde birer formaliteye dönmüştür. Bu çerçevede meslek odaları, üniversite sanayi devre dışı bırakılmış, müteahhitlik sektörü, yani müteahhitlik anlayışları -onları küçümsemek ve dışlamak açısından söylemiyorum- inşaat sektörüne hâkim olmuştur.

Bu noktada Balıkesir özelinde, Balıkesir`in çevresinde bulunan diğer şubelerle inşaat mühendisliği eğitimine yönelik bir çalıştay yapmayı programladık. İstanbul`da sizlerin uzunca bir süredir gündemimizde olan, aynen bugünkü gibi akademik çevreye yapacağınız çalıştaya paralel olarak, yine meslektaşlarımızla bir araya gelmeyi programladık. Açıkçası sadece akademik çevrenin değil, profesyonel olarak mühendislik hizmeti üreten yönetim kadrolarında kademelerinde bulunan meslektaşlarımızın da eğitilmesinin son derece gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada, yapacağımız bu ve benzeri çalıştaylarla bir inşaat mühendisine hangi eğitimlerin verilmesi gerektiğini, sadece okul sıralarında verilecek eğitimin yeterli olmadığını; eğer can ve mal güvenliğiyle ilgili hizmet üretecekse, uzunca bir süredir ifade edilen ve vücut bulan yaşam boyu eğitimin daha sürekli kılınması, daha kurumlaşması doğrultusunda çaba gösteriyoruz.

45. Dönem Yönetim Kurulu olarak, daha önce yapılmış olan çalışmalarda arkadaşlarımızın emeklerine de teşekkür ederek, daha da geliştirmeyi planlıyoruz. 

Çabalarınız için, katkılarınız için, buraya geldiğiniz için tümünüze teşekkür ediyorum. Sağ olun.


Okunma Sayısı: 584

Tüm Haberler »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr