|
İNŞAAT MÜHENDİSLERİNİN MADRİD DEKLARASYONU ODAMIZ TARAFINDAN İMZALANDI |
Yayına Giriş Tarihi: 28.02.2017
Güncellenme Zamanı: 07.03.2017 09:36:53 Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ |
|
Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınma ve iklim eylemleri amaç ve ilkelerini benimsemiş inşaat mühendislerinin Madrid Deklarasyonunu Odamız imzaladı. İbero-amerikan İnşaat Mühendisliği (CICCP) 5. Kongresi, Portekizce ve İspanyolca Konuşan Ülkeler İnşaat Mühendisliği Birlikleri (CICPC-CECPC) 7. Genel Kurul Toplantısı |
İnşaat Mühendislerinin Madrid Deklarasyonu Odamız Tarafından İmzalandı
Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınma ve iklim eylemleri amaç ve ilkelerini benimsemiş inşaat mühendislerinin Madrid Deklarasyonunu Odamız imzaladı.
İbero-amerikan İnşaat Mühendisliği (CICCP) 5. Kongresi, Portekizce ve İspanyolca Konuşan Ülkeler İnşaat Mühendisliği Birlikleri (CICPC-CECPC) 7. Genel Kurul Toplantısı, Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi (ECCE) 63. Genel Kurul Toplantısı, Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyi (WCCE) çeşitli etkinlikleri sırasında değerlendirerek benimsedikleri görüşleri ilan etti.Sosyal ve ekonomik kalkınmanın, dünya doğal kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine dayalı olduğu vurgulanan deklarasyonda, diğer etmenler yanısıra, çölleşme, kuraklık, arazi bozulması, su kıtlığı, biyo-çeşitlilik kaybı sonucu olan doğal kaynak azalması ve bunun çevresel bozulmayı artırıcı etkilerin, insanoğlunun karşısındaki sorunları artırdığı belirtildi.
Dünyamızın iklim değişikliği ile durdurulamaz bir kentleşme ve nüfus artışının meydan okumasıyla karşı karşıya kaldığı belirtilen deklarasyonda, iklim değişikliğinin günümüzün en büyük sorunlarından biri olduğu ve olumsuz etkileri bütün ülkelerin sürdürülebilir kalkınma potansiyelini azalttığı ifade edildi.
Böyle bir durumda, hükümetler, profesyoneller ve toplumun ortak taahhüdü ile gerçekleştirilen, iyi hedeflenmiş, iyi zamanlanmış, politik değişimlerden bağımsız sürekli etkinlikler gerektirdiği belirtilirken deklarasyonda şu ifadeler kullanıldı:
"Biz, inşaat mühendisleri toplumumuzun karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek ve çevre ile uyumlu olarak tam bir sosyal ve insani gelişmeyi başarmak için kolektif bir rol üstleniyoruz ve bu doğrultuda şunları şunu düşünüyoruz: -İnşaat Mühendisleri, küresel topluluğun üyeleri olarak, mesleki uygulamalarını günümüzün ahlaki, insani ve toplumsal değerleri ile uygunluğa dayandırmalıdırlar. -İnşaat mühendisliği, uzmanlık ve uygulamalarını, yaşadığımız toprakların sosyal ve teknik gereksinimlerini karşılama amacına yöneltmelidir. -Böylece, inşaat mühendisliği, mesleki bir etkinlik çerçevesinde, etkin bir yönetim uygulayarak ve mevcut araç ve kaynakları verimli biçimde kullanarak, gerçekçi amaçlar tanımlayabilmelidir. -Mühendisle toplum arasında bir bağ bulunmalı, bu bağ mühendisin topluma sadakatle hizmet etme sorumluluğunu üstlenmesini ve karşılığında toplumun bu tutumu onurlandırmasını gerektiren, karşılıklı bir taahhüt tanımlamalıdır.
İnşaat Mühendisleri olarak, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği konusundaki küresel kaygıyı paylaşıyoruz. Bu doğrultuda, Birleşmiş Milletler`in Eylül 2015 Genel Kurulu`nda onaylanan 17 sürdürülebilir gelişme hedefi ile ona ilişkin 2030 Gündemi belgesinde yansıyan 169 hedefi başarmak amacıyla, teknik yetenek ve uzmanlığımızı sunuyoruz. İklim değişikliğinin ivedi tehditlerine karşı, var olan en üst bilim düzeyine dayanarak tepki vermek gerektiğinin bilincinde olarak, Aralık 2015`de Paris`te ulaşılan İlgili Taraflar Konferansı (COP-21 Conference of the Parties) anlaşmasının hayata geçirilmesi çabalarına katkıda bulunmaya hazırız.
Başta insanların temel gereksinimlerinin karşılanması, özellikle yaşam koşullarının iyileştirilmesi olmak üzere, başarılması gereken amaçlara ulaşılmasına yönelik süreçlerde, inşaat mühendisliği temel araçlardan biri olarak hizmet verebilir.
SORUMLULUĞUMUZ İnşaat Mühendislerinin topluma karşı sorumluluğu çok yüksektir. Sürdürülebilir bir dünya yaratmak ve genel yaşam kalitesini artırmak doğrultusunda toplumun inşaat mühendislerine verdiği görev, Amerikan İnşaat Mühendisleri Cemiyeti (ASCE) 2025 Vizyonu ile örtüşmektedir. Biz İnşaat mühendisleri, bu belge doğrultusunda, etik ilkelerine uyan, işinin ehli, işbirliğine açık uzmanlar olarak şu hizmetleri veririz: -Adına yapılı çevre denilen ekonomik ve toplumsal mekanizmanın planlanması, tasarımı, yapımı ve yönetimi; -Doğal çevrenin korunması ve doğal kaynakların doğru ve etkin kullanılması; -Kamusal, özel ve akademik sektörlerde, yeni fikir ve teknolojiler geliştirilmesinde yenilikçi ve birleştirici yaklaşımların desteklenmesi; -Doğal olaylar, kazalar ve diğer tehditlerden doğan belirsizliklerde risk yönetimi; -Çevreyi ve altyapıyı şekillendiren kamu politikalarının oluşturulmasına yönelik tartışmalara ve kararlara önderlik edilmesi.
İnşaat Mühendislerinin, fiziksel altyapının planlanması, tasarımı, yapımı, işletilmesi ve onarımına ilişkin sorumlulukları vardır. Her türlü binaları, enerji santrallarını ve dağıtım hatlarını, sanayi tesislerini, ulaşım ağlarını, su kaynaklarını ve kentsel su şebekelerini içeren bu altyapı için doğal kaynakların kullanılması zorunludur. Bütün bu sistemlerin, genellikle 50-100 yıl aralığında planlanan hizmet süreleri boyunca işlevsel, sürdürlebilir ve güvenli kalmaları beklenir. Bu altyapı, kuraklık, sel, ısı dalgası, fırtına, yangın, kar ve buz yığılması gibi aşırı iklim zorlamalarına maruzdur. Mühendislik şartnameleri, altyapı sistem ve servislerinin hizmet süreleri boyunca, kullanılabilirlik, dayanıklılık ve güvenlik açılarından kabul edilebilir düzeyde düşük risk taşımasına yöneliktir.
İnşaat mühendisliği sahip olduğu bilgiyi, sürekli toplumsal refah sağlama yolunda, çevre ile uyumlu biçimde kullanmak durumundadır. Toplumun altyapı gereksinimine yönelik sürdürülebilir çözümler tasarlanması, doğal süreçlerin doğru anlaşılmasını gerektirir. Böylece, çevresel etkilerin önceden belirlenmesi ve gerektiğinde, zarar azaltıcı ve koruyucu önlemler önerilmesi sağlanabilir. Doğrudan ve dolaylı maliyetler yanısıra, çevresel maliyetin de ekonomik analizlerde göz önüne alınması gereklidir. Çevresel maliyet genellikle kamu tarafından karşılanır, diğer ilgililere yansıtılmaz.
Biz İnşaat Mühendisleri, geleneksel ölçütler (ekonomik, yapısal, geoteknik, hidrolik, topografik vb) yanısıra, iklim değişikliği ve çevre sorunlarına ilişkin sürdürülebilirlik ölçütlerini de göz önüne almalı ve bu konuları mesleki bilgi birikimimize eklemeliyiz.
Üzerinde yaşadığımız topraklar, ortaya koydukları risk faktörleri (sel, yangın, yıldırım, volkan patlaması, fırtına, deprem, tsunami) nedeniyle, doğal durumlarında, insanlara ancak sınırlı olanaklar sağlayabilir. İnsan gereksinimlerine yönelik olarak, topraklar üzerinde yapılması gereken geliştirme çalışmalarının büyük bir bölümü İnşaat Mühendislerinin katkısını gerektirir.
Birleşmiş Milletlerin 17 Stratejik Kalkınma Hedefi arasından birçoğu, İnşaat Mühendisliği uygulamalarıyla yakından ilgilidir: -Hedef 6 - "Su ve sanitasyon temini ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması" -Hedef 7 - "Uygun fiyatlı, güvenilir, sürdürülebilir ve çağdaş enerji sağlanması. -Hedef 9 - "Esnek altyapı oluşturulması; kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmenin teşvik edilmesi; yenilikçiliğin geliştirilmesi" -Hedef 11 - "Kentlerin ve insan yerleşim yerlerinin kapsayıcı, güvenli, esnek ve sürdürülebilir kılınması" -Hedef 13 - "İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acil tedbirlerin alınması" -Hedef 14 - "Sürdürülebilir gelişme sağlamak amacıyla, okyanus, deniz ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılması" -Hedef 15 - "Karasal ekosistemlerin korunması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının teşvik edilmesi; ormanların sürdürülebilir biçimde yönetilmesi; çölleşmeyle mücadele edilmesi; arazi bozulmasının önlenmesi ve geri dönüşüm sağlanması; biyoçeşitlilik kaybının durdurulması"
Yeterince iyi nitelikte su sağlanması, yukarıdakiler dışında kalan hedeflerle, örneğin, Hedef 3 - "Her yaştaki insanlara sağlıklı yaşamlar sağlanması" ile yakından ilgilidir.
Öte yandan, iklim değişikliğinin ivedi tehditleri karşısında, bilime dayalı, ilerleyen ve etkili eylemler gerektiğinin bilincinde olarak, Aralık 2015`de İlgili Taraflar Konferansı (COP-21 Conference of the Parties) sonunda ulaşılan Paris Anlaşması ile kendimizi bağlı sayıyoruz.
COP-21 Anlaşması, dünya ortalama sıcaklığının, sanayiin gelişimi dönemi öncesine göre 2 dereceden daha fazla artmamasının sağlanmasını ve bu sınırın 1.5 dereceye indirilmesi için çaba gösterilmesini önermekte, bunun iklim değişikliğinin etkilerini ve risklerini önemli oranda azaltacağını, iklim değişikliğine uyumu kolaylaştıracağını ve sera gazı salınımını azaltmaya yardımcı olacağını öngörmektedir.
Paris Anlaşması`nın hayata geçirilmesi, anlaşmanın çeşitli konularına yönelik çalışma programları ve etkinlik planları geliştirmek gibi önemli görevler üstlenecek bir Bilimsel ve Teknolojik Danışma Kurulu`nun yapacağı çalışmaları gerektirir. Böyle bir kurula yapılacak mühendislik katkıları, mutlaka WFEO (Dünya Mühendislik Örgütleri Federasyonu) ve onun üyesi olan kuruluşlar aracılığı ile sağlanmalıdır.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEK ÖRGÜTLERİNİN ROLÜ İnşaat mühendisliği mesleğinin insanoğlunun yaşam kalitesinin iyileştirilmesine önemli katkı yaptığı küreselleşmiş bir dünyada, aynı amaçları paylaşanlar arasında, hem toplumun hem mühendislerin yararına olan sağlam ortaklıklar kurmak gereklidir. Bu nedenle, İnşaat Mühendisliği Meslek Örgütlerinin varlığına ve yeri doldurulamayan rolüne duyulan gereksinimi savunuyor ve bu örgütlerden şunları bekliyoruz: a-En az 5 yıl süreli, yeterince geniş tabanlı eğitimin ve meslek yaşamı boyunca sürecek meslek içi eğitiminin desteklemesi; b-İnşaat mühendisliği uygulamalarının toplum yararına düzenlenmesi; c-Üyelerine sürekli mesleki eğitim verilmesi; d-Etik kurallarının uygulanmasının sağlanması; bu çerçevede, kamu yararlarının gözetilmesi; yetkisiz uygulamaların engellenmesi; doğal kaynakların verimli kullanımı; çevrenin korunması; doğal afetler ve iklim değişikliği karşısındaki zayıflıkların azaltılması (etkilerin azaltılması ve uyum sağlanması yoluyla); e-Yolsuzlukların önlenmesine katkıda bulunulması (sıfır tolerans); f-İnşaat mühendisliği ile uğraşan farklı meslek gruplarının bir araya getirilmesi.
Toplumda bulunarak, tüm paydaşlarla etkileşim içinde olarak, onların gereksinimlerini anlayarak, onlara yardımcı olarak üstümüze düşen görevi yerine getirmek istiyoruz.
Globalleşen dünya inşaat mühendisleri içinde yer alabilmek ve inşaat mühendisleri arasında dayanışma, bilgi ve deneyim transferi ve mesleki tanınırlık sağlayabilmek için uluslararası platformlar gerektiğinin farkındayız. Yerel değişiklikler gösterse de, dünyada inşaat mühendislerine duyulan gereksinimin artmakta olduğunu biliyoruz.
TAAHHÜTÜMÜZ Dünyadaki 8.000.000 inşaat mühendisinin büyük bir bölümünü temsil eden imza sahibi bizler, inşaat mühendisliğini bir kamu hizmeti mesleği olarak görüyor ve aşağıda belirtilen eylemleri gerçekleştirmeyi taahhüt ediyoruz:
1-İnşaat Mühendislerinin, bağımsız yargıyı ve meslek onurunu tehlikeye atacak her etkiden kurtularak, topluma karşı etik taahhüdünün sağlanması;
2-Etik kurallarının uygulanmasının sağlanması; bu çerçevede, kamu yararlarının gözetilmesi; yetkisiz uygulamaların engellenmesi; doğal kaynakların verimli kullanımı; çevrenin korunması; doğal afetler ve iklim değişikliği karşısındaki zayıflıkların azaltılması (etkilerin azaltılması ve uyum sağlanması yoluyla);
3-Sürdürülebilir kalkınma ve iklim etkinliklerine katılımı ve taahüdü artırmak üzere, inşaat mühendisliği camiası ile toplum arasındaki bağların güçlendirilmesi;
4-İklim değişikliği konusundaki COP-21 Paris Anlaşmasının ve Birleşmiş Milletler Stratejik Kalkınma Hedefleri ve ilgili 169 hedefin desteklenmesi; bu doğrultuda, yenilikçi teknolojiler ile mühendislik yöntemlerinin hayata geçirilmesi; sağlam mühendislik ölçütlerine ve güvenilir iklim değişikliği tahminlerine dayalı olarak üretilen çözümlerle, iklim değişikliğinin hızı ve boyutlarının küçültülmesi, toplum ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin azaltılması;
5-Dünya Mühendislik Örgütleri Federasyonu tarafından benimsenen şartnamelerin (2013 sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma şartnamesi "Küresel Düşün, Yerel Uygula" ve 2015 "İyi Uygulama Şartnamesi: Mühendisler için İklim Değişikliğine Uyum İlkeleri) takip edilmesi ve her bir yerel çevreye uyarlanması;
6-Doğa bilimleri, ekonomik analiz, risk yönetimi, iklim değişikliği etki değerlendirmesi gibi konular içerilerek ve bu alanlarda meslekiçi eğitimi yapılarak, eğitim alanının genişletilmesi, böylece İnşaat Mühendisliği bilgi birikiminin zenginleştirilmesi;
7-Mühendisin doğal afetleri önlemedeki ve sürdürülebilir toprak yönetimindeki öncü rolününün ve bu alanlardaki ihtiyaçların topluma anlatılması;
8-Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konusundaki, doğal kaynakların kullanımı ve korunması ile ilgili, çevre koruma, risk yönetimi ve deneysel veri değerlendirilme yöntemleri geliştirilme amaçlı Ar-Ge ve yenilikçilik projelerinin desteklenmesi;
9-Bu deklarasyonda açıklanan ilkeler ve taahhütler ile bunların çeşitli inşaat mühendisliği etkinliklerindeki uygulamalarına ilişkin kongreler, çalıştaylar, kurslar, konferanslar ve toplantılar düzenlenmesi;
10-Uygulamalarımızla aşağıda belirtilen amaçlara ulaşılmasına katkı yapılması: a-Çeşitli sektörlerde yerel ve bölgesel eylemlerle sera gazının azaltılması; b-Çeşitli altyapı türlerinin iklim esnekliği ve dayanımının, iklim değişikliği etkisine ve aşırı hava koşullarına dayanabilecek biçimde iyileştirilmesi; c-Birleşmiş Milletler stratejik kalkınma hedefleriyle ilgili sürdürülebilir kalkınma amaçlarının başarılmasına yönelik mühendislik güçlüklerinin aşılması.
11-Uluslararası standardlar ve şartnameler geliştirilmesi, günlük uygulamalar olarak iklimsel risk belirleme çalışmaları yapılması, toplumsal, ekonomik ve çevresel etkilerin belirlenmesi gibi alanlarda, gelişmiş sistemler kullanarak, özlenen sonuçlara ulaşabilmek için bilim ve teknoloji ortaklarımızla işbirliği yapılması;
12-Aşağıdakileri gerçekleştirebilmek için ulusal hükümetlerle işbirliği yapılması: a-Yüksek öğretim yetkilileri ile işbirliği içinde, İnşaat Mühendislerinin toplum karşısında sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği konusundaki sorumluluklarını pekiştiren eğitim programları geliştirilmesi; b-Siyasal değişimlerden bağımsız çok yıllık planlama çalışmalarıyla, verimli altyapı yatırım planları geliştirilmesi ve uygulanması; c-Teknik ve siyasal alanlarda karar verme sürecine mühendislerin katılımının sağlanması. Madrid, Mart 2016
|
Okunma Sayısı: 704
Tüm Haberler »
|
|
|
|
TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00 FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr
|
|
|
|