ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

13 ARALIK 2024, CUMA   

7

TMMOB 1. BİLİRKİŞİLİK ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

    Yayına Giriş Tarihi: 21.12.2015   Güncellenme Zamanı: 22.12.2015 14:57:25  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 21.12.2015 13:43:43

TMMOB 1. Bilirkişilik Çalıştayı, 19 Aralık 2015 Cumartesi günü, İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu`nda düzenlendi.

TMMOB 1. Bilirkişilik Çalıştayı Düzenlendi

TMMOB 1. Bilirkişilik Çalıştayı, 19 Aralık 2015 Cumartesi günü, İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu`nda düzenlendi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada; Bilirkişiliğin adaletin sağlanmasında her zaman büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Hukuk kuralları ne kadar doğru uygulanırsa uygulansın, hâkime bilimsel ve teknik bilgiyi veren bilirkişi o konuda uzman ve tarafsız değilse gerçek adaletin sağlanamayacağı açıktır. Ne yazık ki; bugün ülkemizde bilirkişilik görevi yürüten kişilerin çoğu; özel ve teknik bilgi, birikim ya da donanımdan yoksundur. Bilirkişi inceleme ve raporlandırmalarının aylar alabildiği, farklı bilirkişi görüşleri nedeniyle, aynı konuda görülen davalarda çelişkili kararlar verilebildiği görülmektedir. Bilirkişi seçimlerine ilişkin yasal düzenleme eksiklikleri, meslek mensuplarının uzmanlık alanlarına dikkat edilmemesi, çalışma ilke ve sorumluluklarının ortaya konulmaması, bilirkişi ücretlendirmelerinde ölçütlerin bulunmaması, bilirkişiliğin kişiler için bir yan gelir aracı olarak görülüyor olması; hukuksal ve bilimsel amacının dışında kullanılması sonucunu yaratmaktadır" dedi.

Soğancı, bilirkişilerin seçiminde, uzmanlıkların belirlenmesi anlamında ciddi sorunlar bulunduğuna dikkat çekerek, "Kendi örgütüm ile ilgili söylemem gerekirse; odalarımıza kayıtlı olmayan, mesleki sicili bilinemeyen, uzman olup olmadıkları tartışmalı kişiler Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince Adli Yargı Komisyonları listelerinde kontrol ve denetim dışı bir şekilde bilirkişi olarak yer alabilmekte, hazırladıkları raporlar ile yargılamayı olumsuz etkileyebilmektedirler. Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince çıkarılan yönetmelik, hukuk davalarında kontrol ve denetimi bir nebze mümkün kılmakla birlikte,  uygulamacılar elinde yetersiz kalmıştır. Hukuk Muhakemeleri Kanunun 268. maddesince yayımlanan Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik de eksik uygulanmaktadır. Odalardan alınmış "Bilirkişilik Eğitim Belgesi" İl Adalet Komisyonu tarafından istenmemektedir. Oysa, etik ilkelerin hayat bulması için bu yetki belgelerinin istenmesi elzemdir. Uzmanlık alanlarının belirlenmesinde meslek odalarının görüşünün alınması da hayati önem taşımasına rağmen bu konuda da görüş sorulmamaktadır. Hala bir inşaat mühendisinden veya şehir plancısından mimarlık alanında, -ya da tam tersi- görüş istenebilmektedir. Meslek mensupları da kendi uzmanlık alanına girmediğinden görevlendirmeyi reddetme gibi bir yola gitmemektedirler.  Bu durumda doğru karara ışık tutması beklenen raporlar yerine, teknik ve bilimsel doğruluğu tartışılacak raporlarla bilirkişilik konusunda güven vermeyen bir ortam yaratılmaktadır. Bu ortam, işinin uzmanı ve mesleki değerlere sahip kişilerin bu alandan uzak durmasına, yaratılan olumsuz imajın bir parçası olarak zarar görmemek için bilirkişilik yapmada isteksiz davranmalarına neden olmaktadır. Bundan ise en çok yargı süreci ve adalet mekanizması zarar görmektedir" diye konuştu.

Çalıştay, TMMOB Bilirkişilik Çalışma Grubu adına Leman Ardoğan  (Mimarlar Odası), Mustafa Özdemir (EMO) ve Şenay Güneş (JFMO) tarafından yapılan "TMMOB`de Bilirkişilik" başlıklı sunumla devam etti.

Daha sonra, birinci oturumda Bilirkişilik Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalışma Atölye Grupları oluşturularak, atölyelerde tartışmaya açılacak konular belirlendi. Bu çerçevede; Atölye -1 Mimarlar Odası`ndan Huriye Nacar Savat`ın başkanlığında "Hukuk ve Ceza Bilirkişilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri" konusunda; Atölye -2 Elektrik Mühendisleri Odası`ndan S. Sırdaş Karaboğa`nın başkanlığında "Kamulaştırma ve Mülk Bilirkişilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri" konusunda; Atölye -3 İnşaat Mühendisleri Odası`ndan Erdoğan Balcıoğlu`nun başkanlığında "Kentsel Dönüşüm Alanında Bilirkişilerin Sorunları ve Çözüm" konusunda gerçekleştirildi.

İkinci oturumda Gazeteci Gülşah Karadağ "Basın Gözüyle Bilirkişilik"; TMMOB Avukatı Nurten Çağlar Yakış "TMMOB ve Bilirkişilik Uygulamaları" başlıklarında sunum yaptılar.

Çalıştay öğlen verilen aranın ardından, Mustafa Özdemir`in kolaylaştırıcılığında "Hukuk ve Ceza Alanında Bilirkişilik" oturumuyla devam etti. Bu oturumda; Yargıtay 12. Ceza Dairesi`nden Ayhan Altun "Yargı Gözüyle Hukuk ve Ceza Alanında Bilirkişilik" konusunda bir sunum yaptı. Daha sonra Hukuk ve Ceza Bilirkişileri Çalışma Atölyesi sunumunu gerçekleştirdi.

Dördüncü Oturum TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Fahri Özten`in yürütücülüğünde "Kamulaştırma ve  Kentsel Dönüşüm Alanında Bilirkişilik" başlığında gerçekleşti. Yargıtay 5. Hukuk Dairesi`nden Emel Karabağ "Yargı Gözüyle Kamulaştırma / Hukuki Dava / Kentsel Dönüşüm Alanında Bilirkişilik" başlıklı bir sunum yaparken, Kentsel Dönüşümde Bilirkişiler Çalışma Atölyesi ile Kamulaştırma ve Mülk Bilirkişileri Çalışma Atölyesi de sunumunu yaptı.

Çalıştay, Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ekinci`nin kolaylaştırıcılığında düzenlenen Forum ve Çalıştay Sonuç Bildirisinin sunumuyla sona erdi.


Okunma Sayısı: 181

Tüm e-Bülten Haberleri »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr