ANA SAYFA   İLETİŞİM   WEBMAIL   SİTE HARİTASI   ARAMA   BELGE KONTROL   ÜYE GİRİŞİ TMMOB

İMO ANA SAYFA
Üye İşlemleri Tescilli İşyerleri Kongre Sempozyum Çalıştay Programı GENÇ-İMO Sıkça Sorulan Sorular

21 MART 2025, CUMA   

46

genç-İMO 8. ÖĞRENCİ MECLİSİ ANTALYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

    Yayına Giriş Tarihi: 17.03.2015   Güncellenme Zamanı: 17.03.2015 17:23:18  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 17.03.2015 16:42:05

genç-İMO, üniversitelerden gelen yüzlerce temsilciyle 14-15 Mart 2015 tarihlerinde 8. Öğrenci Meclisi’ni topladı. Antalya’da yapılan Öğrenci Meclisi’ne 78 üniversiteden genç-İMO üyesi 244 sınıf ve üniversite temsilcisi katıldı.

 

Genç-İMO 8. Öğrenci Meclisi Antalya`da gerçekleştirildi

genç-İMO, üniversitelerden gelen yüzlerce temsilciyle 14-15 Mart 2015 tarihlerinde 8. Öğrenci Meclisi`ni topladı.

Antalya`da yapılan Öğrenci Meclisi`ne 78 üniversiteden genç-İMO üyesi 244 sınıf ve üniversite temsilcisi katıldı. İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, İkinci Başkan Şükrü Erdem, Sekreter Üye Bülent Tatlı, Sayman Üye Cihat Mazmanoğlu, Üyeler Ayşegül Bildirici Suna, Tansel Önal ve Necati Atıcı`nın da hazır bulunduğu Öğrenci Meclisi`ne coşku ve gençlerin enerjisi hâkimdi.

Öğrenci Meclisi`nin yapıldığı salona "Müşteri Değil Öğrenciyiz", "Torba Yasaya Karşı Tuğlalarımızı Dayanışmayla Örüyoruz "dövizleri asıldı.

Öğrenci Meclisi, Divan Kurulu seçimiyle başladı. Divan`a Bulut Arslan (Çukurova Ünv.) başkanlık, Özgür Turgut (Yüzüncü Yıl Ünv.) ve Tolga Akbaş (Işık Ünv.)  başkan yardımcılığı, Aylin Tekin (Osmangazi Ünv.) ile Dilan Kiraz (Cumhuriyet Ünv.) ise yazmanlık yaptı. 

Genç-İMO 7. Öğrenci Meclisi Başkanı Veysel Yılmaz 8. Meclis`in açılış konuşmasını yaptı. Yılmaz konuşmasında genç-İMO`nun amacı, örgütlenmenin önemi, işçi ölümleri, kadınların toplumsal alanda yaşadığı sorunlar, torba yasa, mühendislik eğitimi sorunları ve YÖK`e dair değerlendirmelerde bulundu. Veysel Yılmaz "Hepimiz adımız gibi biliyoruz ki genç-İMO örgütlülüğü bu mücadele alanlarını asla ve asla boş bırakmayacak ve mesleği daha da ileri götürmek için özveriyle çalışmalarına devam edecektir.  Bugün burada konuşacağımız ve bilgi alışverişinde bulunacağımız konuları özenle seçmeye çalıştık. Umarız hedeflediğimiz amaçlara bütün genç-İMO ailesi olarak hep birlikte ulaşırız" dedi.

Nevzat Ersan: Güçlü bir öğrenci örgütlülüğü kapsayıcı, katılımcı ve şeffaf olmaktan geçer

Yılmaz`ın ardından İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan öğrencilere hitap etti. Nevzat Ersan, konuşmasında demokrasi bilinci, bir arada yaşama kültürü, mühendislik eğitimi sorunları, meslek etiği ve TMMOB Yasası`nda yapılmak istenen değişiklikleri değerlendirdi.

Nevzat Ersan, güçlü bir öğrenci örgütlülüğü yaratmanın kapsayıcı, katılımcı ve şeffaf olmaktan geçtiğine kaydetti.

İç hayatı demokratik teamüle uygun tesis etmenin, üyeleri nesne değil özne olarak gören ve buna uygun siyasal kültür yaratan bir anlayışın kurulması durumunda güçlü bir gençlik örgütlenmesinin yaratılacağına dikkat çeken Ersan, "Elbette ülkenin sorunlarını farklı değerlendirebilirsiniz. Buradaki kritik nokta, farklı görüş ve yaklaşımlara karşı tahammüllü davranmak, farklılıkları zenginlik olarak görmek, bu zemini farklı düşüncelerden öğrenmek ve öğretmek. Bunu başarıp başarmayacağınız önemlidir ki, bu konuda İnşaat Mühendisleri Odası sizlerin yol göstericisi olacaktır" dedi. 

Nevzat Ersan, "Sizler demokrasiyi içine sindirmiş geleceğin aydın birer mühendisi olacaksınız. Demokrasi bir okuldur hem de uzun soluklu bir okuldur, nefesiniz bu uzun soluğa mutlaka yetmelidir" diye konuştu.

Mühendislik eğitiminde yaşanan nitelik kaybına dikkat çeken ve mezuniyet sonrası genç mühendislerin çalışma yaşamında karşı karşıya bırakıldığı zorluklara değinen Nevzat Ersan, inşaat mühendisliği bölümleriyle ilgili bazı istatistikler verdi. Nevzat Ersan, 2013-2014 öğretim yılı itibariyle devlet ve vakıf üniversitesi olarak 112 bölümde inşaat mühendisliği eğitimi verildiğini, her sene inşaat mühendisliği bölümüne 10 bini aşkın gencin kayıt yaptırdığını, toplam öğrenci sayısının 60 bine yakın olduğunu, 6 bini aşkın kişinin ise her yıl mezun olduğunu söyledi.

Ersan, "Yani inşaat mühendisleri ordusuna her yıl binlerce arkadaşınız katılmaktadır. Bizleri istihdam olanaklarının kısıtlılığı ve düşük ücretlerle karşı karşıya bırakan bu durum, mühendislik hizmetlerinin niteliğini doğrudan etkilemektedir. Ne yazık ki, inşaat mühendisliği eğitimi ülkenin ekonomik gerçekliğine, istihdam olanaklarına uygun olamayacak derecede yaygınlaştırılmıştır. İşin doğrusu, popülist yaklaşımla her ile bir üniversite açılması sorunların ana kaynağını oluşturmakta, devlet mezuniyet sonrası süreçte devre dışı kalmakta, mühendisler rekabetçi ve asli olarak emek sömürüsüne dayalı sisteme mahkûm olmaktadır" tespitinde bulundu.

"Temel sorun, inşaat mühendisliği eğitiminin nitelikli olmadığıdır"

İnşaat mühendisliği eğitimi veren bölümler arasında farklılıklar bulunsa da temel sorunların değişmediği belirten Nevzat Ersan, "Temel sorun, inşaat mühendisliği eğitiminin nitelikli olmadığıdır. Niteliksiz eğitim, okullar arasındaki farkla birleştiğinde eşitlik ve adalet kavramları yara almakta, mühendislik uygulamalarıyla ilgili güven sorununun doğmasına yol açmaktadır. İnşaat mühendisliği eğitimi fiziki altyapı, donanım, öğrenci ve öğretim üyesi oranları, bütçe olanakları, araştırmalara ayrılan kaynak, ders müfredatı gibi eğitimi doğrudan etkileyen faktörler nedeniyle tartışmalı durumdadır. Eğitim müfredatı ile mesleki uygulamalar birbirleriyle örtüşmemekte, derslerle mesleki süreç arasında kayda değer farklılık bulunmaktadır. Bütün bunlar Öğrenci Meclisi`nin tartışma ve aynı zamanda mücadele konu başlıklarıdır" dedi. 

Kentsel dönüşüm,  yapı denetimi, ülkemizin deprem gerçeği sorunu, iş kazaları, enerji ve su politikaları gibi konulara değinen Nevzat Ersan, "Siyasi iktidar bütün karar ve tasarruflarını insan odaklı hale getirmeli, toplumsal yarar ilkesini merkezine alan bütünlüklü bir program oluşturulmalı, nitelikli bir yaşam ve yaşanabilir bir ülke yaratılmalıdır. Odamız bunun için vardır ve 60 yıldır bu mücadelesini bu amaçla sürdürmektedir. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın hak ve çıkarlarının korunup geliştirilmesi ile toplumsal refahın sağlanması Odamızın temel mücadele konusudur. Sizlerin kendi sorunlarınızla beraber bu mücadele hattından ayrılmayacağınıza olan inancım tamdır" değerlendirmesinde bulundu. 

Nevzat Ersan "Karşımdaki tablo, gelecekte İMO`nun her kademesinde görev alacak, Oda politikalarını oluşturacak, taşıyacak, geliştirecek, en ücra köşedeki şantiyeye ulaştıracak kadroların hazır olduğunu gösteriyor" diyerek, "Gençlik Geleceğimizdir" sözüyle konuşmasını tamamladı.

Mesleki ve toplumsal konularda sunumlar yapıldı

Daha sonra 7. Dönem Çalışma Raporu`nun okunmasına geçildi. Raporu Oğuz Düztaş (9 Eylül Ünv.) sundu. Raporun ardından "genç-İMO nasıl örgütlenir?" başlığıyla Gizem Sığla Açıkkeli (İTÜ),  YÖK/Üniversiteler ve Mühendislik Eğitimi başlığıyla Aysun Tekin (ODTÜ) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda Ülkü Can (KTÜ),  Çevre Ekoloji ve Kent Sorunları ile TMMOB Yasası ve Demokrasi başlığında ise Ulaş Karagöl (Gazi Ünv.)birer sunum yaptı.

Meclis`in ikinci günü sonuç bildirgesinin okunmasıyla başladı. Daha sonra Sonuç Bildirgesi üzerine "Serbest Kürsü" gerçekleştirildi. Öğrenciler, üniversite özerkliği, üniversitelerdeki akademik eşitsizlik, yabancı dilde eğitim, paket programlar, staj sorunları ve harçlar hakkında görüşlerini paylaştı.

Serbest Kürsü`nün ardından genç-İMO 8. Öğrenci Meclisi`ne aday olan öğrenciler tanıtıldı ve söz almak isteyen adaylar gelecek dönem yapmak istedikleri çalışmalarla ilgili görüşlerini öğrenci arkadaşlarıyla paylaştı.

Öğrenci Meclisi genç-İMO 8. Öğrenci Meclisi seçimleri ile sona erdi.

 

Genç-İMO 8.Öğrenci Meclisi Sonuç Bildirgesi

genç-İMO 8.Öğrenci Meclisi gündeme dair konuları konuşmak ve 8.Dönem Öğrenci Konseyini belirlemek amacıyla 14-15 Mart tarihlerinde Antalya`da toplandı. Meclis gündeminde genç-İMO örgütlenmesi, YÖK-Üniversiteler ve Mühendislik eğitimi, İşçi sağlığı ve iş güvenliği, Kent çevre ve ekoloji son olarak TMMOB Torba Yasası ve Demokrasi konuları işlendi. Her konu başlığında 7.Dönem Öğrenci Konseyinden üyeler sunum yaptıktan sonra, serbest kürsüde katılımcılar kendi fikirlerini ve çözüm yollarını ifade ettiler. Meclis sonunda oluşturulan sonuç bildirgesi aşağıdaki gibidir ;

-      Genç-İMO ailesi gün geçerek büyümekte ve yarının genç mühendis adayları günümüz koşullarında genç-İMO ilkelerini savunarak toplumcu mühendislik algısını yaymaya devam etmektedir.

-      Örgütlenme kapsamında şube ve öğrenci ilişkilerinin önemine vurgu yapılarak, bu bağların daha da güçlenmesi ve kalıcı olması, örgütün geleceği ve faaliyetleri için önem arz etmektedir.

-      Genç-İMO ailesine katılan yeni arkadaşların yerel faaliyetlere katılması ve görev alması,  farkındalık süreçlerin artırılması için çaba gösterilmelidir.

-      Bilimsel ve özerk üniversitenin  önündeki en büyük engelin YÖK olduğu belirtilerek, üniversitelerin birer ticari kurum işletmesi mantığından çıkarak bilimin ve aklın öncülüğünde gelişimlerini sağlamaları gerekmektedir.

-      Öğrencilerin müşteri gibi gören anlayışa karşı duran genç-İMO örgütü, bugün ve bundan sonraki süreçte de eşit, parasız, bilimsel ve anadilde eğitimi savunmaya devam edecektir.

-      Uzun bir mücadele sonucu kazanılan parasız eğitim hakkımız, katlamalı harç gibi soygunvari bir sistemle tekrar elimizden alınmaya çalışılmakta ve siyasi yapılanmalar öğrencileri maddi olarak baskı altına almaktadır.

-      Üniversitelerde rektörlük ve YÖK eliyle oluşturulan antidemokratik yönetim ve öğrenciler üzerinde oluşturulan baskı rejimi son bulmalı, üniversite öğrencileri özgür düşüncelerini her ortamda ifade edebilmelidirler.

-      Üniversite öğrencilerinin staj süresince uğradıkları sömürü düzeni son bulmalı, üniversitelerde altı doldurulmamış eksik akademik kadrolarla verilen eğitim bir işsiz ordusu yaratmaktadır.

-      İşçi ölümlerinin en fazla olduğu sektörün inşaat sektörü olduğu düşünülürse inşaat mühendislerinin işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda büyük sorumluluk altında olduğu belirtilmiştir. Yaşanan facialardan ders çıkarılmalı özelleştirmeler iptal edilmeli, madencilik sektörü başta olmak üzere taşeronluk ve rödevans ile her türlü güvencesiz çalışma uygulamaları kaldırılmalıdır.

-      Kentsel dönüşüm sürecinin sağlıklı bir şekilde amacına uygun olarak işletilmesi, halkların yaşadığı yerlerden uzaklaştırılmaması yani yerinde dönüşüm ve alanların ranta açılmaması gerekmektedir.

-      Siyasi iktidarın TMMOB`yi güçsüzleştirme, işlevsizleştirme ve üye oda ilişkilerinin zayıflatmak amacı ile çıkarmayı planladığı TMMOB torba yasasına karşı, genç-İMO birliği ile beraber mücadele etmeye devam edecektir.

-      Genç-İMO, TMMOB`nin tarihinde çok önemli bir yer tutan Teoman Öztürk`ün söylediği gibi Bilimi ve Tekniği halkın yararına kullanılması şiarıyla mücadelesini sürdürecektir.
 

 

Resmi olmayan sonuçlara göre genç-İMO 8. Dönem Öğrenci Konseyi asıl ve yedek üyeleri şöyle:

Asıl

Ülkü Can (KTÜ)

Tolga Yılmaz (Kırıkkale Ünv.)

Emre Çalıkıran (Atatürk Ünv.)

Gizem Sığla Açıkelli (İTÜ)

Oğuz Düztaş (Dokuz Eylül Ünv.)

 

Yedek

Mehmet Can Akıncı (Yıldız Teknik Ünv.)

Oğulcan Ayazoğlu (Ege Ünv.)

Furkan Ataman (Selçuk Ünv.)

Ferhat Barut (Sakarya Ünv.)

Veysel Barut (Bartın Ünv.)

 

 


Okunma Sayısı: 307

Tüm e-Bülten Haberleri »

Sayfayı Yazdır

   

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
NECATİBEY CADDESİ NO:57 KIZILAY-ANKARA
TEL : +90 312 294 30 00   FAKS : +90 312 294 30 88
e-POSTA : imo@imo.org.tr